Koordinirani napadi IS-a na Sinaju, najmanje 50 mrtvih

Militanti Islamske države pokrenuli su u srijedu koordinirani napad širokih razmjera na više vojnih nadzornih točaka u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju u kojemu je ubijeno 50 ljudi, rekli su izvori u službama sigurnosti napomenuvši da se radi o dosad najvećem napadu u toj pokrajini. Zrakoplovi F-16 egipatske vojske i helikopteri Apache gađali su ciljeve u toj regiji koja se nalazi na Sinajskom poluotoku, strateškom području između Izraela, Pojasa Gaze i Sueskog kanala.

Ovo je drugi veliki napad u Egiptu ovoga tjedna pošto je u ponedjeljak glavni tužitelj ubijen u eksploziji automobila bombe u Kairu. Ovi napadi dovode u pitanje sposobnost vlade da obuzda pobunjenike koji su već ubili stotine policajaca i vojnika. Egipatski ogranak Islamske države na tom području, Pokrajina Sinaj, preuzeo je odgovornost za napade na Twitteru. Vojska je priopćila da je sedamdesetak islamističkih boraca napalo pet nadzornih punktova te da su vojnici uništili tri terenska vozila opremljena protuzrakoplovnim topovima.

Izvori u službama sigurnosti navode da je ubijeno najmanje 36 osoba, među kojima su vojnici, policajci i civili, te 38 militanata. Vojni glasnogovornik prvo je rekao da je ubijeno ili ranjeno deset vojnika i 22 napadača. Kasnije je dodao da je porastao broj mrtvih na obje strane. Liječnik Osama el-Sayed iz opće bolnice El-Arish je kazao da je u bolnicu dovezeno 30 tijela, od kojih su neka bila u vojnim uniformama.

Izvori su također rekli da militanti drže u okruženju policijsku postaju u gradu Sheikh Zuweidu i da su postavili bombe oko nje kako bi spriječili snage da odu. Bombe su navodno postavili uzduž ceste između tog grada i vojnog logora. Militanti su uspjeli zaplijeniti dva oklopna vozila i sanduke s oružjem i streljivom. Pobunjenici u Sinaju žele svrgnuti s vlasti vladu u Kairu. Njihovi napadi postali su učestaliji nakon što je general Abdel Fatah al-Sisi vojnim udarom 2013. svrgnuo islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

You may also like