Koordinacija u trgovini dionicama može se smatrati manipulacijom

Europska agencija za vrijednosnice

Mali ulagači trebali bi se pri kupnji i prodaji dionica oslanjati na provjerene informacije, upozorava regulator EU-a, poručujući im i da koordinacija trgovine može biti okvalificirana kao manipulacija tržištem.

Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu u siječnju kupnjom dionica američkog lanca trgovina video-igricama GameStopa, čiju su cijenu hedge fondovi spuštali kontroverznom metodom ‘shortanja’.

Trgovci su posuđivali dionice i prodavali ih u očekivanju pada cijena i potom otkupljivali, vraćajući dionice vlasniku i zadržavajući razliku u cijeni.

Mali su im ulagači kontrirali, podižući cijenu dionica GameStopa, taktika je neke fondove uhvatila na ‘krivoj nozi’, pa su pretrpjeli teške gubitke. Digitalna platforma Robinhood nakratko je potom zabranila kupnju dionica, a neki su male ulagače počeli optuživali za manipulaciju tržištem.

Zbivanja su privukla pozornost i u Europi koja je također bilježila povećani obujam transakcija. Europski regulatori ‘pročešljali’ su ih kako bi otkrili izvor vala kupnji, utvrdivši da je krenuo prije navale malih ulagača na Wall Street.

Iako su tržišni propisi i strukture u EU različiti od onih u SAD-u, ne može se isključiti mogućnost da se nešto slično dogodi i ovdje, ističe Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) u danas objavljenom priopćenju.

Već su se pojavile naznake pojačane aktivnosti malih ulagača na europskim burzama, primjećuje ESMA. To “produbljuje” tržišta kapitala, ali mali ulagači suočavaju se sa značajnim rizicima kada kupuju kupnje dionica koje su jako nestabilne, dodaje europski regulator.

Investitori bi prvo trebali prikupiti informacije iz pouzdanih izvora i utvrditi kolike gubitke mogu podnijeti, sugeriraju.

Naglašavaju da rasprava o prilikama za kupnju i prodaju dionica sama po sebi ne predstavlja manipulaciju tržištem

“Manipulacijom bi se pak mogla okvalificirati organizacija ili provedba koordiniranih strategija trgovine odnosno izdavanja naloga u određenim uvjetima i u određenom trenutku kako bi se utjecalo na cijenu dionice”, poručuju.

„Poseban je oprez nužan i pri objavi informacija na društvenim mrežama o izdavatelju ili financijskom instrumentu budući da širenje netočnih ili obmanjujućih informacija također može predstavljati manipulaciju tržištem“, dodaju.

Treba biti oprezan pri dijeljenju preporuka za ulaganja, što vrijedi i za društvene medije i mrežne platforme budući da podliježu regulatornim zahtjevima, poručuje ESMA.

You may also like