Konzulat za Palestince postao dijelom američkog veleposlanstva

Spajanje
Američka ambasada i konzulat u Jeruzalemu spojit će se u jedinstvenu diplomatsku misiju u ponedjeljak, potvrdio je State Department, što je još jedan udarac na Palestince i njihovu neovisnost jer je konzulat bio namijenjen upravo njima.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa 2017. je odlučila preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem čime je priznala taj grad za prijestolnicu Izraela, što je razbjesnilo Palestince.

Ambasada se službeno otvorila u svibnju prošle godine, a u listopadu je SAD najavio plan spajanja dviju institucija. Konzulat je bio glavna američka diplomatska misija za Palestince, koji su najnoviji američki potez kritizirali kao znak da SAD više ne želi rješenje s dvije države.

Međutim, u nedjeljnom priopćenju State Departmenta, glasnogovornik Robert Palladino je naglasio kako taj potez nije “znak promjene američke politike oko Jeruzalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze”. “Kao što je i predsjednik rekao, SAD nastavlja s neutralnom politikom glede pitanja konačnog statusa, granica i razgraničenja”, dodao je Palladino.

Naglasio je da će pitanje Jeruzalema biti tema pregovora o konačnom statusu između dvije strane. “Administracija je u potpunosti predana naporima prema uspostavi trajnog i sveobuhvatnog mira koji nudi svjetliju budućnost za Izrael i Palestince”, zaključio je Palladino.

You may also like

0 comments