Konzervativci oštro pali u anketama, Farage na dobitku

Euroizbori
Europski izbori bit će teški za vladajuće britanske konzervativce, rekao je u nedjelju njihov ministar obrazovanja Damian Hinds, pošto je stranka u anketi pala na četvrto mjesto, a nova Stranka Brexit izbila na prvo.

Gotovo tri godine otkako se Britanija izjasnila za odlazak iz Europske unije, taj se proces susreće s brojnim poteškoćama, a premijerka Theresa May ne uspijeva u parlamentu postići nikakav dogovor što potiče još veći gnjev britanskih birača.

Dosad je postignut slabašan napredak u pregovorima između vlade i oporbenih laburista o tomu na koji način pokušati privesti kraju naizgled nerješivu situaciju među parlamentarnim zastupnicima, a izbori za Europski parlament koji se održavaju 23. svibnja biračima će ponuditi novu mogućnost za iskazivanje nezadovoljstva.

Obje bi glavne britanske stranke, duboko podijeljene kada je posrijedi način izlaska iz EU-a, nezadovoljni i gnjevni Britanci mogli ozbiljno ‘kazniti’. Konzervativci gube birače koji glasaju za novu Stranku Brexit, na čijem je čelu dugogodišnji britanski euroskeptik, Nigel Farage.

“Mislim da nitko ne sumnja da će to za nas biti teški izbori… za neke je ljude ovo krajnji trenutak da iskažu nezadovoljstvo i protivljenje”, kazao je BBC-ju Hinds.

Rok za provedbu Brexita već je istekao 29. ožujka i postao daleko sjećanje za Britance, no stanovnici te zemlje sve su podjeljeniji. Jedni bi željeli da odmah i bez ikakva dogovora napusti EU, a drugi se nadaju da će spriječiti Brexit.

Po rezultatima nove ankete koju je za list Observer provela tvrtka Opinium, novoosnovana Farageova stranka prije održavanja izbora za Europski parlament osvaja 34 posto biračkih glasova, laburisti su na drugome mjestu s 21 posto, liberali su na trećem s 12 posto, a Konzervativna stranka pala je na četvrto mjesto s 11 posto glasova.

Prema najnovijem istraživanju Opiniuma za novine Observer Farageova novoformirana stranka je na 34 posto glasova uoči izbora za Europski parlament 23. svibnja koji se održavaju u Britaniji zato što nije uspjela izaći iz Europske unije u ožujku kako je bilo očekivano.

Anketa stavlja Laburističku stranku na drugo mjesto s 21 posto dok su premijerkini Konzervativci daleko ispod na četvrtom mjestu s 11 posto potpore. Proeuropski Liberalni demokrati, najpopularnija stranka koja otvoreno poziva na održavanje drugog referenduma kako bi se opozvao Brexit, je na 12 posto.

Dvije najveće britanske stranke ovaj su mjesec pretrpjele teške udarce na lokalnim izborima na kojima su birači izrazili razočaranje potpunim zastojem u koji je dospio Brexit. Farage, čijoj bivšoj stranci UKIP mnogi pripisuju da je iznudila referendum o članstvu Britanije u EU-u 2016., formirao je novu stranku u travnju prijeteći da će se obračunati s britanskim političkim čelnicima koje je optužio da su iznevjerili referendumsku odluku da se izađe iz Unije.

May je bila prisiljena započeti pregovore s oporbenim Laburistima kako bi došla do kompromisa o Brexitu nakon što su zastupnici u parlamentu tri puta velikom većinom odbili njezin dogovor s EU-om o izlasku.

Britanija bi trebala napustiti Uniju u listopadu, ali s parlamentom podijeljenim oko uvjeta, ostaje nejasno kako ili hoće li to učiniti.

You may also like