Kontrola granice nije smanjila broj migranata

Val izbjeglica koji traže utočište u Švedskoj nije se smanjio u petak, dan nakon što je ta zemlja uvela privremene granične kontrole, objavile su vlasti. Gotovo 24 sata nakon stupanja na snagu mjera u četvrtak u podne, švedska agencija za migracije registrirala je 1600 zahtjeva za azil, rekao je glasnogovornik Mikhael Hvinlund. “Toliko ih je otprilike bilo proteklih dana i tjedana”, dodao je.

Granične kontrole uvedene su u trajektnim pristaništima na jugu Švedske kamo stižu brojni putnici iz Njemačke i Danske. Uvedene su i na željezničko-cestovnom mostu Oresund koji povezuje Švedsku i Dansku i koji prelaze tisuće vozila. Moguće je da brojni ljudi koji su se ranije upućivali u Norvešku i Finsku sada traže azil u Švedskoj, rekao je ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman. Granične kontrole trebale bi trajati do 21. studenoga, objavila je vlada. Nakon Švedske, i vlade susjedne Danske i Norveške uvele su mjere za smanjivanje migrantskog vala.

Tone bicikala koje su migranti kupili u Rusiji za prelazak granice i ulazak u Norvešku gomilaju se s norveške strane, rekla je u petak jedan policijska dužnosnica. Prema pisanju norveškog dnevnog lista VG, radi se o 42 tone bicikala.

Bicikli su ostavljeni, rekla je Ellen Haetta, šefica policije graničnog prijelaza istočni Finnmark, jedinog između Norveške i Rusije. Ruski zakoni zabranjuju prelazak granice pješice i migranti nabavljaju bicikle, često potpuno nove, za između 140 i 170 eura, kako bi prešli posljednje metre koji ih dijele od Norveške. Kada stignu na norveško tlo ostavljaju bicikle, od kuda ih prevoze na recikliranje. Glavni urednik Independent Barents Observera, Thomas Nilsen navodi da ta situacija muči norveške vlasti jer bicikli koji se prodaju u Rusiji u većini slučajeva ne ispunjavaju norveške norme, a oni ih ne mogu vratiti na drugu stranu granice. “Kad bismo ih poslali u Rusiju to bi značilo da nova skupina može doći”, objasnio je, prenosi AFP.

Od početka godine oko 4000 tražitelja azila je stiglo u Norvešku tom arktičkom cestom koja je sigurnija od prelaska Sredozemnog mora. Norveška ove godine očekuje 25.000 tražitelja azila.

You may also like

0 comments