Konstituiran parlament Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak je za svoju dopredsjednicu izabrala Sonju Jovičević-Karadžić, kćer nekadašnjeg predsjednika RS i haškog optuženika za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, a za hrvatsku dopredsjednicu parlamenta izabrana je kandidatinja koju je predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, čime je nastavljena praksa da hrvatske kadrove u RS imenuju srpske političke stranke.

Jovičević-Karadžić je na sjednici održanoj u Banjoj Luci izabrana na funkciju rezerviranu za predstavnika najjače oporbene stranke, a kandidirala ju je Srpska demokratska stranka (SDS) koju je sve do 1996. godine vodio njezin otac. Za zastupnicu u parlamentu RS-a izabrana je 2014. Narodna skupština popunila je i poziciju namijenjenu potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda. Na to je mjesto izabrana Željka Stojčić, kao kandidatkinja Dodikovog SNSD-a.

Nastavak je to dugogodišnje prakse po kojoj se hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti RS biraju isključivo voljom stranaka sa srpskim predznakom. Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH u posebnoj izjavi objavljenoj u povodu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma upravo je zbog toga ranije tijekom mjeseca upozorila kako je ustavno načelo ravnopravne zastupljenosti hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti RS “izvrgnuto ruglu”. U sadašnjem sastavu parlamenta RS dvanaest je Hrvata, no samo ih je dvoje izabrano s lista hrvatskih stranaka dok su ostale kandidirale srpske stranke.
Takvi zastupnici, ističe se u izjavi Justitie et pax, zapravo provode politiku koja se uglavnom protivi interesu hrvatskog stanovništva u RS. “Začuđuje da ovakve zloporabe ustavnih i zakonskih rješenja na štetu Hrvata u RS nikome ne smetaju”, navela je komisija upozoravajući kako u RS-u jedan narod drugome redovito nameće predstavnike u tijelima vlasti što je jedan od ključnih razloga ponižavajućeg položaja Hrvata u tom entitetu.

You may also like