Kongres CDU-a: U središtu izbjeglička kriza

Stranački kongres CDU-a u Karlsruheu smatra se testom za potporu predsjednici stranke i kancelarki Angeli Merkel u vlastitim redovima. U središtu pozornosti je izbjeglička kriza. Odluka Angele Merkel da bez ograničenja prihvati izbjeglice s ratnih područja Sirije je na svim političkim razinama izazvala sukobe. Ne samo unutar EU-a ili među strankama vladajuće koalicije u Berlinu, već i u redovima kancelarkine Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Još prije nekoliko tjedana su komentatori govorili o pravom ustanku u CDU-u. U vladinoj četvrti u Berlinu su kružile glasine da će Merkel do kraja godine ili biti prisiljena podnijeti ostavku ili će se sama povući. Sada je već sredina prosinca i duhovi u zastupničkom klubu su se malo smirili. Tijekom stranačkog kongresa bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), tzv. sestrinske CDU-ove stanke, u listopadu je šef CSU-a Horst Seehofer kancelarku otvoreno pozvao na red. A to je onda doprinijelo ponovnom zbijanju redova. No zastupnici CDU/CSU-a u Bundestagu su jedno, a raspoloženje u bazi nešto drugo, što je puno teže uskladiti. O tome će najviše biti riječi na 28. kongresu CDU-a 14. i 15. prosinca u Karlsruheu, na kojem sudjeluje 1.000 delegata iz gradova i općina širom Njemačke.

Još uvijek na tisuće izbjeglica pristiže u Njemačku. S njima najviše posla imaju lokalni političari. U njihovim općinama ima puno ljudi koji dobrovoljno pomažu, ali puno je i onih koji kritiziraju ovakvu politiku doseljavanja i davanja azila. Tijekom jedne regionalne konferencije u saveznoj pokrajini Saskoj sredinom listopada mogao se vidjeti plakat s natpisom: “Svrgnuti Merkel!” Njeni postupci su doveli do snažnog jačanja desno-populističke “Alternative za Njemačku”, koja je na istoku zemlje bez problema, kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, prešla podršku od 10 posto glasova birača – sve na štetu kancelarkinih demokršćana. Neraspoloženje zbog toga će delegati donijeti sa sobom u Karlsruhe.

U četvrtak je novinarima predstavljen glavni podnesak Predsjedništva stranke CDU pod nazivom “Izjava iz Karlsruhea”. O njemu bi se trebalo opširno raspravljati nakon govora Angele Merkel u ponedjeljak (14.12.). Potom će se pristupiti njegovom izglasavanju. Merkel će u Karlsruheu svojim stranačkim kolegama tako reći postaviti pitanje povjerenja. “Nadamo se da ćemo s tom Izjavom dobro početi Kongres i prije svega ga dobro završiti”, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, čime je dao do znanja kolika nervoza vlada u vodstvu CDU-a. “Cilj bi morao biti pomirenje različitih stajališta i mišljenja. To nije jedini podnesak o izbjegličkoj i azilantskoj politici. Postoji više od desetak podnesaka na istu temu”, rekao je de Maiziere, a prenosi DW.de.

Podnesak koji ide najdalje dolazi od podmlatka CDU-a – organizacije Junge Union – Mlada Unija. Junge Union traži da se jasno odredi gornja granica broja izbjeglica, o kojoj bi se onda raspravljalo na okruglom stolu. Predsjedavajući Junge Union Paul Ziemiak rekao je da oni šalju dva signala: da stranka zbijenih redova stoji iza Merkel ali i da su mogućnosti Njemačke ograničene i konačne. O pravnim aspektima “gornje granice” može se diskutirati, kaže Ziemiak i ističe da ona faktički u općinama već postoji. Merkel je do sada odbacivala utvrđivanje te gornje granice broja izbjeglica, koje Njemačka može primiti. I u Izjavi iz Karlsruhea se izbjegava spominjanje tog pojma. De Maiziere je na tu temu samo rekao da su druge formulacije poput “izbjeći preopterećenost i osigurati prihvatljivost” puno bolje.

Koliko delegata će podržati podneske koji se udaljavaju od linije koju slijedi Angela Merkel? Odnosno, koliko su ozbiljne glasine o puču? Ili su one samo odraz momentalnog emocionalnog stanja? Jedan drugi podnesak tiče se pitanja je li Njemačkoj potreban zakon o useljavanju. S tim u vezi se kaže: Mnogobrojni zakoni o useljavanju koji postoje bi se trebali bolje uskladiti, proturječnosti ukloniti i sve skupa pretvoriti u jedan zakon, koji bi u inozemstvu morao biti bolje pojašnjen. Drugo polje djelovanja Angela Merkel vidi na razini EU-a. Ona želi provesti raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama. Do sada je otpor bio velik. Planirano osnivanje Centara za registraciju na vanjskim granicama EU-a još nije istinski zaživjelo. Kancelarkina strategija, utemeljena na održivosti, ogleda se u Izjavi iz Karlsruhea u nizu mjera na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

Vremena je sve manje. Ukoliko ne dođe do pomaka u Europi, morat će uslijediti mjere na nacionalnoj razini. Merkel je već zaprijetila ukidanjem Šengenskog sporazuma. Time se prijeti i u Izjavi. Što to konkretno znači, njemački ministar unutarnjih poslova nije želio pojašnjavati jer se konačno, kako je rekao, s optimizmom mora gledati na budućnost. Ostaje međutim da se vidi koliko će optimizma delegati ponijeti sa sobom na Kongres CDU-a u Karlsruhe.

You may also like

0 comments