Konferencija o zaštiti okoliša u Vodicama

Najava
Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) organizator je regionalne konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš koja će se održati u Vodicama od 18. do 21. rujna 2019. godine.

Cilj konferencije je na jednom mjestu okupiti dionike različitih postupaka u području zaštite prirode i okoliša: znanstvenu zajednicu, predstavnike javnih tijela, lokalne i regionalne uprave, nevladinih udruga, investitore iz Hrvatske, regije, ali i šire te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog podijele svoja znanja, iskustvo i stavove.

‘Danas već tradicionalna konferencija zauzela je svoje istaknuto mjesto u regiji, a prepoznata je i od strane Europske komisije kao važan i jedinstveni događaj. Svjedoci smo da u praksi dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što dovodi do nesigurnosti u pogledu pripreme i realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. Upravo zato su ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, poštujući stručno znanje i najbolju praksu’, poručuje dr. sc. Nenad Mikulić, predsjednik Stručno-organizacijskog odbora.

Na konferenciji se očekuje oko 300 sudionika te oko 100 stručnih i znanstvenih radova, a osim tradicionalnih sekcija konferencija će imati i okrugle stolove Obnovljivi izvori energije i Natura 2000 te Prostorno uređenje i postupci zaštite okoliša na kojima će se raspravljati o aktualnim sektorskim pitanjima.

‘Provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih institucija, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa ili o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata, odnosno investicija. Tematski okrugli stolovi i znanstveno-stručne prezentacije mogu samo doprinijeti kvaliteti postupaka, njihovom razumijevanju pa i njihovom ubrzanju te u konačnici učinkovitijem iskorištavanju fondova EU’, ističe Mikulić.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, u partnerstvu s UNECE-om (United Nations Economic Commission for Europe) te udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

You may also like

0 comments