Končaru posao na austrijskim elektranama

Do 2030. godine

Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na austrijsko-njemačkoj granici. Kako su objavili iz samog Končara, hrvatska tvrtka će u sklopu projekta Egglfing-Obernberg proizvesti šest novih generatora za elektranu na njemačkoj strani granice, dok će u sklopu projekta Braunau-Simbach revitalizirati četiri generatora i proizvesti nove statore i rotorske polove za austrijsku stranu u nadolazećim godinama.

U Končaru pojašnjavaju da je austrijski Verbund, koji je poziv za te projekte objavio u listopadu prošle godine, odabrao tvrtku Končar-Generatori i motori, a u svibnju ove godine ugovorene su etape za oba projekta, u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijuna eura.

“Proizvodnja i isporuka opreme za oba projekta teći će paralelno i kontinuirano u idućim godinama. Isporuka pozicija prvih generatora na teren planirana je za prvi kvartal 2024. godine, a planirana proizvodnja ostalih generatora za iduće razdoblje sve do 2030. vrijedna je nekoliko desetaka milijuna eura”, navode iz zagrebačke tvrtke. Ukupan planirani opseg isporuke za hidroelektranu Egglfing-Obernberg, na njemačkoj strani rijeke Inn, obuhvaća proizvodnju šest kompletno novih generatora, demontažu starih generatora, montažu novih u postojeću elektranu i njihovo puštanje u pogon. Projekt uključuje povećanje snage generatora sa 16 megavoltampera (MVA) na 20 MVA, pri čemu je svaki mase veće od 200 tona. Za hidroelektranu Braunau-Simbach, na austrijskoj obali rijeke Inn, ukupni planirani opseg isporuke je revitalizacija četiri generatora, što uključuje nove statore, nove rotorske polove, demontažu starih generatora, montažu novih i njihovo puštanje u pogon.

Projekt također uključuje povećanje snage generatora sa 32 MVA na 35 MVA, pri čemu je svaki generator mase veće od 300 tona. Končar s Verbundom već ima u realizaciji ugovor za isporuku triju novih generatora za ugradnju u postojeću hidroelektranu Ering-Frauenstein, koji je u završnoj etapi te počinju radovi na terenu na posljednjem generatoru. Austrijska elektroprivreda Verbund najavila je pokretanje investicijskih projekata u skorije vrijeme, što ujedno predstavlja nove prilike za Končar, ističu iz hrvatske kompanije.

Predsjednik uprave Končara Gordan Kolak rekao je da tim projektima nastavljen izvozni zamah Končara na europsko tržište. “Također, s navedenim projektima te projektima u najavi, Končar-Generatori i motori mogu planirati kontinuiranu proizvodnju za naredno razdoblje sve do 2030. godine, što predstavlja važan preduvjet za nastavak uspješnih poslovnih trendova na razini Grupe Končar”, izjavio je Kolak.

Ulaganje u tramvaje
Osim posla u Austriji, Končar će dobiti i vrijedne ugovore s Gradom Zagrebom. Naime, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je jučer da je donesena odluka o kupovini 20 novih tramvaja vrijednosti 37,8 milijuna eura bez PDV-a, čija se prva isporuka očekuje za dvije godine. Tomašević je dodao da će Grad sljedećih godina uzeti još 40, a možda i 60 tramvaja, za kojima postoji velika potreba budući da već 20 godina nije bilo investicija u tramvaje u Zagrebu. Jedan tramvaj stoji nešto manje od dva milijuna eura, pa će to biti za Grad velika investicija, izjavio je Tomašević, dodavši da je jedini ponuđač na natječaju bila tvrtka Končar.

Grupa Končar je u prva tri mjeseca 2023. ostvarila konsolidirane prihode od prodaje od 171,5 milijuna eura, što je 54,2 milijuna eura ili 46,2% više u odnosu na isto razdoblje lani. U ukupnim prihodima od prodaje povećan je udio izvoza koji u prvom tromjesečju iznosi 64%. Posebno značajno povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz veći za 30,8 milijuna eura, piše Poslovni dnevnik.

You may also like