Končar: Ove godine rast prodaje 15 posto

Grupa Končar ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje u iznosu od 3,05 milijardi kuna, što je 15,1 posto više nego prošle godine, a iduće godine planira prihode od prodaje u iznosu od 3,12 milijarde kuna ili 2,4 posto više, izvijestili su u utorak iz Končara u priopćenju sa sjednice Nadzornog odbora.

Naime, Nadzorni odbor je na današnjoj sjednici razmatrao procjenu poslovanja Grupe Končar za ovu godinu te usvojio plan poslovanja za 2016. godinu.  Prema procjenama koje se iznose u priopćenju, ove bi godine Grupa Končar ostvarila konsolidiranu bruto dobit u iznosu od oko 150 milijuna kuna, što je na razini plana, a u idućoj se godini planira rast za 19 posto, odnosno konsolidirana bruto dobit u iznosu od 178 milijuna kuna.  Iz Končara navode kako ove godine na domaćem tržištu planiraju ostvariti prihod od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,74 milijarde kuna, što je 28,5 posto više od ostvarenja za prošlu godinu.

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu procjenjuju se na 1,31 milijardu kuna, što je jedan posto više od ostvarenja u istom razdoblju prošle godine. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u inozemstvu čine 43 posto ukupno ostvarenih konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga, navodi se u priopćenju. U ovoj godini društva Grupe Končar procjenjuju ugovoriti novih poslova u iznosu od 2,93 milijarde kuna, od čega se 1,54 milijarde kuna ili 53 posto odnosi na ugovore na inozemnom tržištu. Stanje ugovorenih poslova (otvorene obveze) na kraju prosinca 2015. godine procjenjuje se na 3,6 milijardi kuna, ističu iz Končara.

Navode i da, prema usvojenom planu za 2016. godinu, društva Grupe Končar planiraju ostvariti prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,12 milijarde kuna, što je 73,8 milijuna kuna ili 2,4 posto više od procjene ostvarenja za 2015. godinu.  Pritom se prihodi od prodaje na domaćem tržištu procjenjuju u iznosu od 1,63 milijarde kuna, što je 6,2 posto manje od procjene ostvarenja u ovoj godini, dok se u izvozu planira povećanje prihoda od prodaje za 13,9 posto, na 1,49 milijardi kuna. Udio izvoza u ukupnim prihodima povećao bi se tako za pet postotnih bodova u odnosu na procjenu za ovu godinu, a iz Končara kao zemlje u koje se planira izvesti najveći dio proizvoda i usluga navode Njemačku (166,5 milijuna kuna), Švedsku (154,7 milijuna kuna), Sloveniju (105,3 milijuna kuna) te Bosnu i Hercegovinu (98,7 milijuna kuna).

U 2016. godini planira se ugovoriti novih poslova u iznosu od 3 milijarde kuna, od čega se 1,5 milijardi kuna odnosi na poslove na inozemnim tržištima. Planirana konsolidirana bruto dobit za 2016. godinu iznosi 178 milijuna kuna ili 19 posto više od procijenjene bruto dobiti za 2015. godinu, ističu iz Končara. Po podacima koje iznose, u idućoj se godini planiraju investicije u materijalnu imovinu u iznosu od 126,3 milijuna kuna, a najveći se dijelom (82 posto) planiraju financirati iz vlastitih izvora sredstava.

Konsolidirana sredstva i izvori sredstava planiraju se u 2016. godini u iznosu od 3,74 milijarde kuna, što je povećanje u odnosu na procjenu stanja 31. prosinca 2015. godine u iznosu od 141 milijun kuna ili 3,9 posto. Planirani iznos kratkotrajne imovine (s vremenskim razgraničenjima) iznosi 2,19 milijardi kuna, a kratkoročnih obveza 835 milijuna kuna te je kratkotrajna imovina 2,6 puta veća od kratkoročnih obveza.  Planira se povoljna ročna struktura izvora sredstava te povoljan odnos kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza. Struktura konsolidirane bilance ukazuje na dobru financijsku stabilnost Grupe Končar, zaključuje se u priopćenju.

You may also like