Končar isporučuje opremu za novu hidrocentralu u BIH

Početak izgradnje hidroelektrane “Vranduk” na rijeci Bosni koje će uz austrijski “Strabag” izvoditi zagrebački “Končar” svečano je označen u četvrtak u nazočnosti najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Hidroelektrana koja će biti izgrađena nizvodno od Zenice imat će instaliranu snagu nešto manju od 20 MW a godišnje bi trebala proizvoditi 100 GWh elektrčne energije. “Ovo je početak velikih projekata koji će pretvoriti BiH u masovno gradilište”, kazao je na otvaranju radova predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavljujući dodatna ulaganja posebice u elektroenergetski sektor.

Prema najavama samo u Federaciji BiH u narednih pet godine slijedi investiranje oko milijardu eura u elektroenergetska postrojenja. Projekt hidroelektrane “Vranduk” je vrijedan nešto više od 57 milijuna eura a financira ga Elektroprivreda BiH djelomice iz svojih prihoda ali i inozemnih kredita.

Nakon raspisanog međunarodnog natječaja radovi su u siječnju povjereni konzorciju Strabaga i Končarova odjela za Inženjering energetike i transporta (KET). Končaru je pripalo projektiranje, izrada i isporuka cjelokupne elektrostrojarske opreme.

Rok za izgradnju i puštanje u probni rad je studeni 2019. godine. Hidroelektrana “Vranduk” prvi je takav elektroenergetski pogon koji se u BiH gradi u posljednja dva desetljeća i dio je nastojanja da se u toj zemlji potakne proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako veliki izvoznik električne energije BiH njenu proizvodnju i dalje pretežito temelji na termoelekranama na ugljen. Procjenjuje se kako ona istodobno koristi tek 40 posto svojih realnih mogućnosti za proizvodnju električne energije iz vodotokova.

Prema procjenama koje je u četvrtak iznio federalni ministar energetike rudarstva i industrije Nermin Džindić aktiviranjem tog potencijala mogla bi se osigurati proizvodnja najmanje 22 tisuće GWh električne energije na godišnjoj razini.

You may also like