Kompanije se danas suočavaju s najvišim rizikom u deset godina

Kompanije se danas suočavaju s najvišom razinom rizika u desetljeću zbog čimbenika kao što su teroristički napadi i gospodarsko usporavanje Kine, prenijeli su u ponedjeljak mediji rezultate novog istraživanja.

Prijetnje uključuju takozvanu Islamsku državu (IS) i neizvjesnost u pogledu sposobnosti Kine da se prilagodi sporijem rastu, zaključuje konzultantska tvrtka Control Risks u izvješću Risk Map 2016. Izvršni direktor Richard Fenning izjavio je za BBC da je globalna prognoza rizika trenutno na “osam od 10”. Kineske vlasti suočavaju se s teškim pitanjima oko toga kako se nositi s usporavanjem godišnjeg rasta na šest posto, konstatiraju autori izvješća. Fenning ipak smatra da Kina neće zabilježiti “nagli pad” u procesu preusmjeravanja ekonomije s modela baziranog na proizvodnji na model baziran na potrošnji. “Mislim da su predsjednik Xi i viši slojevi kineskog vodstva vjerojatno najkompetentnija skupina ljudi u povijesti te zemlje koja se našla na njezinom kormilu”, kazao je on za BBC. “Mislim da će i sebe i nas izvući iz te faze iako će na tom putu biti prepreka”.

Ostali rizici uključuju mogući izlaz Velike Britanije iz Europske unije, te političke napetosti na Bliskom istoku, rekao je Fenning. Napominje ujedno kako se tvrtke danas zapravo suočavaju s nižim rizicima nego prije 40 godina, u vrijeme naftne krize, izraženijih napetosti na Bliskom istoku i Hladnog rata. “U usporedbi s ondašnjim vremenom sada smo u znatno boljoj situaciji. Zdraviji smo, bogatiji i većina nas je sigurnija”, kazao je.

You may also like