Kompanije prestale ulagati u Tursku i Britaniju, narušen njemački trgovinski suficit

Njemačka ekonomija bilježi veliki rast uvoza, što je narušilo trgovinski suficit zemlje. Ekonomisti upozoravaju da geopolitičke tenzije predstavljaju sve veći rizik ne samo za najjaču europsku ekonomiju, već i za kompletnu europsku monetarnu uniju.

Uvoz Njemačke je u lipnju rastao po većoj stopi od izvoza, što je utjecalo na smanjenje trgovinskog suficita najveće europske ekonomije. Izvoz u lipnju porastao je za svega 0,3 posto, dostižući cifru od gotovo 100 milijardi eura.

Istovremeno, vrijednost uvoza porasla je za 1 posto i dosegla je ukupnu vrijednost u visini od 78 milijardi eura. Jednostavnom analizom odnosa dviju vrijednosti dolazi se do podatka da je trgovinski suficit Njemačke smanjen za približno pola milijarde eura.

Nedavni napadi u Nici, pokušaj državnog udara u Turskoj, te odluka Velike Britanije da napusti Europsku uniju, faktori su koji utječu na nepovoljnu geopolitičku sliku, što se neminovno mora odraziti i na ekonomiju, vjeruje izvršni direktor njemačkog Simensa Joe Kaeser. “Nedavno smo se osvrnuli na strategiju koju smo postavili 2006. godine i tada smo kao najveći potencijalni rizik naveli geopolitičku nestabilnost i sve probleme koji proizilaze iz nje. Nažalost, tada smo bili upravu, a draže bi mi bilo da nismo“, dodaje za Al Jazeera Balkans.

Pojedine njemačke kompanije stopirale su investicije u Veliku Britaniju sve dok ne dobiju jasniju sliku o tome kakvi će biti odnosi te zemlje sa ostatkom Europe, nakon Brexita.

You may also like