Komičar u drugom krugu izbora u Ukrajini

Iznenađenje?
Komičar bez političkog iskustva Volodimir Zelenski i aktualni predsjednik Petro Porošenko osvojili su najviše glasova na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Oni su ušli u drugi krug koji se održava 21. travnja.

Većina izlaznih anketa u Ukrajini pokazala je da je diplomirani pravnik i glumac Volodimir Zelenski osvojio najviše glasova u jučerašnjem prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, oko 30 posto, a daleko iza njega na drugom mjestu je aktualni predsjednik Petro Porošenko s oko 18 posto glasova. Bivša premijerka Julija Timošenko osvojila je oko 14 posto glasova, prema izlaznoj anketi Kijevskog međunarodnog sociološkog instituta i agencije za istraživanje javnog mnijenja Razumkov.

Po objavljivanju rezultata na osnovi izlaznih anketa Porošenko je izjavio da je njegov očito loš rezultat otrežnjujući. „Ne osjećam nikakvu euforiju. Kritički i trezveno razumijem signal koji je društvo danas dalo vlastima”, kazao je Porošenko.

Zelenski je izjavio da je načinio velik korak prema pobjedi i negirao da će njegov izborni stožer biti u koordinaciji s bilo kojim od 37 kandidata koji ne uđu u drugi krug. U intervjuu za agenciju AFP Zelenski je rekao da već uči kako bi mogao obavljati svoju moguću buduću funkciju: „Na kraju krajeva, ne želim izgledati kao idiot.”

I Porošenko i Zelenski žele ponovo uspostaviti teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Pored samoproglašenih republika Donjecka i Luhanska, pod kontrolu Kijeva žele staviti i poluotok Krim koji je anektirala Rusija.

Izborni stožer Julije Timošenko osporio je rezultate izlaznih anketa i naveo da je ona na drugom mjestu, prema podacima kojima raspolažu. Ukrajinska policija je priopćila da je tijekom izbornog dana primila više od 1.600 žalbi u vezi s nepravilnostima na izborima, uključujući pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića s biračkih mjesta, donosi DW.

You may also like

0 comments