Home Europska unija Komemoracija povodom četvrte godišnjice Breivikova pokolja

Komemoracija povodom četvrte godišnjice Breivikova pokolja

by admin

Norveška je u srijedu obilježila četvrtu godišnjicu smrtonosnog pohoda ekstremnog desničara Andreasa Breivika koji je ubio 77 ljudi, uputivši poruku da žrtve nisu zaboravljene. “Niste zaboravljeni, sjećamo vas se s ljubavlju”, rekla je premijerka Erna Solberg u Oslu na komemoraciji. Na vladinim zgradama u Oslu još su tragovi eksplozija koje je 22. srpnja 2011. izazvao Breivik, desničar i protivnik norveškog multikulturalizma.

Prvo je napao u Oslu, a zatim je ubio 77 ljudi, među kojima mnogo mladih i djece, na logorovanju koje je na otoku Utoyi organizirala laburistička stranka. Pucao je i u ljude koji su ranjeni ležali na tlu i u one koji su pokušali pobjeći kroz vodu. Kažnjen je zatvorskom kaznom od 21 godine. Ovaj će dan zauvijek biti “mračni dan u norveškoj povijesti”, rekla je Solberg.

List Aftenposten objavio je da i četiri godine nakon ubojstva mnogi rođaci stradalih nisu kadri vratiti se na posao. “Četiri su godine dugačko razdoblje za one u čijim je kućama svaki dan prazan stolac za ručkom, za one kojima netko nedostaje na praznicima i običnim danima”, rekla je Mani Hussaini, čelnica AUF-a, organizacije mladeži laburističke stranke. U srijedu popodne obitelji žrtava okupile su se na komemoraciji na otoku Utoyi.

Related Posts