Komadina predlaže donošenje Lex škvera

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je ponovno upozorio na teško stanje u Brodogradilištu 3. maj kazavši da računa na brzo i odgovorno ponašanje državnih tijela i institucija, te je predložio donošenje “lex škver” i osnivanje kriznog stožera za brodogradnju.
Program restrukturiranja 3. maja treba brzo rješavati i lobirati dok se ne usvoji u Bruxellesu, a država mora preuzeti odgovornost, što je učinila i kada je poslala plan restrukturiranja u Bruxelles. Mora se osigurati kredit HBOR-a za nastavak proizvodnje i premošćivanje situacije u Uljaniku i 3. maju, rekao je Komadina, a plaće, koje kasne, ne mogu biti isplaćene iz tog kredita.

Kroz “lex škver” država bi preuzela odgovornost

Komadina se zauzeo za proširenje zakonske regulative na pravu, a ne samo političku, odgovornost države nad brodogradnjom, odnosno proširenje “lex Agrokor” i na pravne subjekte i trgovačka društva kao što su Uljanik i 3. maj. Tada alibi ne može biti da plan restrukturiranja ne valja, jer se zakonima kao što su “lex Agrokor” ili “lex škver”, razvlašćuje uprava i država preuzima odgovornost.

Komadina predlaže osnivanje kriznog stožera za brodogradnju s predstavnicima ministarstva gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i 3. maja i vlasnika, kako bi se žurno našla rješenja. Rekao je kako je o stanju u brodogradnji razgovarao s premjerom Andrejem Plenkovićem, koji se “kritički izrazio prema Upravi Uljanika s obzirom na okolnosti traženja kredita HBOR-a”, te je ministru financija Mariću “dao u zadaću da se nađe način da HBOR reagira, jer sada nema drugog rješenja”.

Na pitanje kako komentira najavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da će ostati na čelu stranke do parlamentarnih izbora, Komadina je poručio kako SDP ima svoje akte, Statut, tijela i predsjednika. SDP ima svog legalno izabranog predsjednika i dok je tako tu nemam što dodati niti oduzeti, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama prema stranačkim kolegama u SDP-u, Komadina je rekao da “nije pobornik sankcija, ali da su okolnosti nažalost bile takve”, te da je “percepcija važna u politici”.

Na upit da prokomentira to što ga se spominje kao prijelazno rješenje do izbora novoga predsjednika stranke, Komadina je odgovorio kako mu je drago ako ima povjerenje većine, ali su njegove statutarne obveze jasne. “Ako SDP ne bi imao predsjednika, ja bih morao preuzeti predsjedanje SDP-om i to bih učinio, ali se ta situacija nije dogodila”, istaknuo je.

You may also like

0 comments