Kolumbijski predsjednik razgovarao s oporbom o mirovnom sporazumu

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos sastao se s oporbenim čelnicima u srijedu kako bi saslušao njihove zahtjeve za ponovne pregovore o povijesnom mirovnom sporazumu koji su Kolumbijci odbili na referendumu.

U susretu koji je trajao više od četiri sata, Santos je odvojeno razgovarao s bivšim predsjednicima Andreasom Pastranom i Alvarom Uribeom o njihovim primjedbama na mirovni sporazum koji je Santos potpisao 26. rujna s vođom Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Rodrigom Londonom poznatijim kao Timošenko. “Vrlo smo blizu miru”, rekao je predsjednik nakon razgovora, ali potrebna je “šira društvena suglasnost”.

Pastrana i Uribe žele unijeti izmjene u dogovor – traže strože uvjete za FARC, kojemu se po sporazumu jamči 10 mjesta u Kongresu i smanjenje kazne za gerilce koji priznaju svoja djela. Uribe, čija ekstremno desna stranka Demokratski centar vodi oporbu mirovnom sporazumu, rekao je nakon razgovora da je “mir za sve bolji od razblaženog sporazuma za polovicu”.

Santos i Uribe rekli su da će se prijedlozi za izmjene početi razmatrati u četvrtak i kasnije iznijeti FARC-u. Santos je rekao da je odlučan u tome da vrati mir Kolumbiji “Učvrstiti i ojačati mir put je kojim moramo kao država ići. Moja je ustavna obveza i moje osobno uvjerenje”, rekao je Santos. “Mir u Kolumbiji je blizu i postići ćemo ga”, dodao je Santos.

Premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma, na nedjeljnom referendumu su pobijedili njegovi protivnici s 50,21 posto glasova naprema 49,78 posto, uz slabu izlaznost od 62 posto. Ishod referenduma pokazuje da je Kolumbija podijeljena u vezi s načinom na koji treba zaustaviti najstariji oružani sukob na sjevernoj polutci.

You may also like

0 comments