Kolumbijska vlada krenula u nove pregovore s FARC-om

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos najavio je u ponedjeljak novu fazu dijaloga s gerilom FARC-a, nakon neuspjeha referenduma na kojemu je neočekivano odbijen mirovni sporazum.

“Zamolio sam Humberta de la Callea, kojeg sam potvrdio za glavnog pregovarača (…), da počne pregovore na kojima ćemo moći razgovarati o svim spornim pitanjima kako bismo postigli dogovor i ostvarili san čitave Kolumbije, a to je kraj rata s FARC-om”, rekao je Santos u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer.

Odbačeni mirovni sporazum “ne znači da je bitka za mir izgubljena”, poručio je nešto ranije Timoleon Jimenez, vođa Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) iz Havane, gdje su se gotovo četiri godine vodili mirovni pregovori.

Jimenez, poznatiji po ratnom imenu Timošenko, rekao je da je spreman na “izmjene” odbijenog mirovnog sporazuma i da će gerila poštovati “bilateralan i konačan prekid vatre” i “ugovor potpisan s vladom”.

Predsjednik Santos je pak pozvao sve političke stranke u palaču Casa de Narino kako bi ih “saslušao, otvorio prostor za dijalog i odlučio kako dalje”. “Ne predajem se, nastavljam raditi na miru do posljednjeg dana mog mandata jer samo tako možemo našoj djeci ostaviti zemlju u boljem stanju”, rekao je u nedjelju, nakon objave rezultata referenduma koji su potvrdili težak poraz za tog čelnika kojemu je uspostava mira u zemlji bila prioritet od dolaska na vlast 2010.

Premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma, pobijedili su njegovi protivnici s 50,21 posto glasova naprema 49,78 posto, uz slabu izlaznost od 62 posto. Ishod referenduma pokazuje da je Kolumbija podijeljena u vezi s načinom na koji treba zaustaviti najstariji oružani sukob na sjevernoj polutci.

You may also like