Kolinda Grabar Kitarović: Ustaše nisu temelj moderne Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Zagreb Auto Show gdje je razgovala s Matom Rimcem, a poslije je komentirala i stanje oko najavljenog bojkota komemoracije u Jasenovcu od strane Srpskog narodnog vijeća i Koordinacije židovskih općina.

“Dobro je da se razvija tehnologija električnih vozila koja su dobra za naš okoliš i doći će vrijeme kada će takva vozila prevladavati našim cestama”, rekla je predsjednica, a na pitanje je li gužva i velika posjećenost Zagreb Auto Showa znak oporavka hrvatskog gospodarstva odgovorila je potvrdno.

“Činjenica je da izlazimo iz krize, dobri su znaci u gospodarstvu, ali trebali bi biti još bolji, posebice gospodarski rast. Ono što je bitno jest da naše poduzetništvo pokazuje da se prilagodilo uvjetima na europskom i svjetskom tržištu. Da smo više iskoristili EU fondove bilo bi još bolje. Dobro je vidjeti da se Hrvatska budi i da ljudi ponovno osjećaju taj optimizam.”

Grabar Kitarović nije mogla izbjeći pitanja o komemoraciji u Jasenovcu čije je bojkotiranje najavila Koordinacija židovskih općina, ali i Srpsko narodno vijeće.

“Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovarati da vidimo što možemo učiniti. U svakom slučaju Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštivati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Trebamo respektirati i poštivati žrtve, pokloniti im se i jednostavno se osvrnuti na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac.”

Predsjednica je također rekla kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali naglašava da je većina Hrvata u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika i da moderna Hrvatska nije nastala na ustaškom režimu i NDH.

“Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu što apsolutno odbacujem. U Drugom svjetskom ratu je većina hrvatskog naroda pokazala da je na na strani protuhitlerovske koalicije. Međutim to treba prepustiti povjesničarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Trebamo brinuti o standardu građana, kad pitate ljude što im je bitno reći će posao, plaća… Idemo se usredotočiti na ono što muči hrvatske građane danas, a povijest sagledati objektivno.”

Iz Srbije se sve češće može čuti kako Hrvatska ucijenjuje Srbiju, postavlja ultimatume i blokira put Srbije u EU. Predsjednica tvrdi da Hrvatska ne traži ništa što nije u okvirima pregovora i da nije riječ o nikakvim ultimatumima i blokadama.

“Postoji mjesto za izvršenje obveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o međusobnoj zaštiti manjina i u okviru poglavlja 23 i 24. Nisu to nikakvi ultimatumi, ono što Hrvatska traži apsolutno nije izvan okvira pregovora. Ne tražimo ništa što nije u sklopu srpskog pristupanja EU i treba to prestati zvati ultimatumima i blokadom”, zaključila je Grabar Kitarović za N1.

You may also like