Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na strateškom forumu na Bledu

U slovenskom Bledu u ponedjeljak je počelo okupljanje sudionika 10. Bledskog strateškog foruma na kojemu će Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona će sudjelovati na središnjem panelu ovog tradicionalnog međunarodnog skupa, raspravi na temu “Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva”.

Panel će voditi slovenski predsjednik Borut Pahor, a uz hrvatsku predsjednicu svoje poglede na tu temu iznijet će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik vlade Luksemburga Xavier Bettel, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, te izaslanik glavnog tajnika UN-a Christian Friis Bach.

U središtu će biti rasprava o potrebnim promjenama u svjetskoj politici zbog novih izazova što ih donose masovne migracije, međunarodni terorizam i klimatske promjene. Slovenski mediji navode da će zbog aktualne izbjegličke krize koja se reflektira u regiji to biti jedno od vodećih tema dvodnevnog skupa na kojemu sudjeluje više od 600 sudionika iz regije, EU-a i međunarodnih organizacija.

Ljubljansko “Delo” navodi da je “seoba naroda” kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Madžarsku stavila balkansku regiju opet u “središte geopolitičkih interesa”, te da se radi o području koje je uvijek u povijesti bilo na “raskrižju”, a sada je – kako navodi list – “stavljeno u mučnu ulogu branika europskih granica”, pri čemu se velike i bogate članica EU-a ponašaju “licemjerno”. Organizatori skupa navode da se deseti tradicionalni Bledski strateški forum održava u godini važnih obljetnica – 70 godina UN-a, 40 godina OESS-a i komemoriranju 20. obljetnice genocida u Srebrenici, te da će važne teme skupa biti pitanja mira i sigurnosti, gospodarska suradnje, te ljudska prava.

Aktualna kriza s izbjeglicama i migrantima u Europi bit će jedna od glavnih tema današnjeg Bledskog strateškog foruma, potvrdio je u ponedjeljak uvodni susret pred otvaranje međunarodne konferencije između slovenskog premijera Mire Cerara i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Tusk i Cerar razgovarali su o tom problemu i kako se on reflektira na regiju te se, na konferenciji za novinare nakon susreta, složili da je to jedan od najozbiljnijih izazova pred kojim se je Europa našla. Tusk je posebno osudio one koji se bave organizacijom i prijevozom ilegalnih migranata kao masovne ubojice čije djelovanje treba onemogućiti. “U Austriji i na Sredozemlju smo vidjeli kako krijumčarenje migranata nije samo prljav posao, nego i masovno ubojstvo”, kazao je Tusk, ocijenivši da će se Europa susretati s problemom migracija i idućih godina.

Europi se ne smije pripisivati krivica za migranstku krizu, ali je za rješenje tog pitanja potrebno više napraviti na europskoj razini, kazao je predsjendik Europskog vijeća. Cerar se pred početak Bledskog strateškog foruma sastao i sa srbijanskim premijerom Vučićem, koji je pred sastanak u razgovoru s novinarima kazao da će se Srbija prema migrantima i izbjeglicama i dalje ponašati kao prema “ljudima u nevolji”, bez obzira na financijske teškoće, i da je zgrožen nekim glasovima iz oporbe kako bi se njegova vlada trebala baviti drugim problemima, a migrante potjerati.

Vučić je uz to izrekao očekivanje da će Njemačka podržavati brže uključivanje Srbije u EU i davati potporu reformama za koje je ocijenio da Srbiji do 2017. mogu donijeti rast BDP-a između 2,5 i 3 posto. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje popodne na glavnom panelu skupa pod naslovom “Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva”. U središtu će biti rasprava o potrebnim promjenama u svjetskoj politici zbog novih izazova što ih donose masovne migracije, međunarodni terorizam i klimatske promjene.

Prije toga, ona i slovenski predsjednik Borut Pahor predat će predsjedniku Europskog vijeća Tusku zajedničko pismo u kojemu predlažu održavanje tematske sjednice Europskog vijeća na temu jugoistočne Europe, čime žele dati potporu širenju EU-a i nastavku reformskih procesa u regiji. Pismo su zajednički potpisali krajem tjedna na forumu u Alpbachu.

You may also like