Kolinda Grabar Kitarović se založila za jadranska luke kao protutežu sjevernoatlanskim

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Splitu da se zauzima za promicanje jadranskih luka kao protuteže sjevernoatlanskima, istaknuvši da jadranske luke imaju perspektivu nakon izgradnje drugog dijela Sueskog kanala pošto će se povećati pomorski promet.

„Moja je ideja i ono za što se zdušno zalažem jest promicanje jadranskih luka, dakle od Ploča, preko Splita, Zadra, Rijeke do Kopra i Trsta, kao protuteže sjevernoatlanskim lukama. Nakon izgradnje drugog dijela Sueskog kanala povećat će se i taj promet i tu vidim perspektivu za sve naše jadranske luke, da se šire kapaciteti i da one budu odskočna daska prema srednjoistočnoj i sjevernoj Europi, zato što promet jednostavno puno kraće putuje preko naših luka nego preko sjevernog Atlantika“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović, nakon četiri susreta u svom privremenom uredu u Splitu.

Ona se u ponedjeljak sastala odvojeno sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom, splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, rektorom splitskog Sveučilišta Šimunom Anđelinovićem i nadbiskupom splitsko-makarskim mons. Marinom Barišićem.

Rekla je kako za unaprijeđenje jadranskih luka treba razvijati željezničku i cestovnu infrastrukturu te da će zbog toga poticati Vladu na realizaciju tih projeketa, ali i donošenje strategije dugoročnog razvoja luka i prometne infrastrukture.

Dodala je kako je o tomu danas razgovarala sa gradonačelnikom Splita Baldasarom te da ju je zanimala razvojna perspektiva Splita. Kazala je kako joj je bilo drago čuti da je ovogodišnji turizam u Splitu porastao za 18 posto u odnosu na lanjski i da se prihodi od turizma povećavaju. „Međutim, grad ne može živjeti samo od turizma i zbog toga treba razvijati infrastrukturu i druge razvojne projekte. Posebno me zanimalo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Splitu koji su to potencijali, što je to što možemo promicati i promovirati“, rekla je predsjednica nakon razgovora.

You may also like

0 comments