Kolinda Grabar Kitarović preselila ured u Vukovar

Trodnevni boravak predsjednice Republike Kolinde Gabar-Kitarović u Vukovaru gdje je privremeno izmjestila svoj ured, službeno je počeo u četvrtak svečanim podizanjem državne zastave ispred Palače Srijem u kojoj je sjedište Vukovarsko-srijemske županije.

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je izmjestiti svoj ured kako bi bila bliže građanima i kako bi Vukovar, barem na nekoliko dana, na simboličan način, bio glavni grad Hrvatske. “U ovom gradu postoji, nažalost, puno problema, kao i u ostalim dijeliovma Hrvatske. Nismo nikako zadovoljni dosadašnjim odnosima vlada ni prema Vukovaru niti prema krajevima koji su bili okupirani ili pogođeni ratom. Još uvijek treba puno raditi te učiniti puno više za unaprjeđenje životnih uvjeta”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović ispred Palače Srijem. Uvjerena da će nova hrvatska Vlada uskoro biti sastavljena, Grabar-Kitarović rekla je kako će Vladu poticati da posebnu pozornost posveti upravo krajevima poput Vukovarsko-srijemske županije. Ponovila je i kako političari u Vukovar moraju dolaziti i u ostale dane, a ne samo 18. studenoga, kako bi razgovarali, ne samo o prošlosti, već i kako poboljšati uvjete u kojima žive građani Vukovara.

“Potičem novu hrvatsku Vladu da posveti pozornost i Vukovaru i svim hrvatskim krajevima jer Hrvatska nije samo Zagreb. Hrvatska je i Vukovar i Knin i Dubrovnik i Petrinja i Pula i druga mjesta. Duboko vjerujem da je ravnomjerni razvoj Hrvatske jedini preduvjet da zadržimo naše ljude u zemlji”, poručila je Grabar-Kitarović Na svečanosti je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorio na teško stanje u gospodarstvu te županije, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zahvalnost predsjednici što privremenim izmještanjem ureda u Vukovar “odaje priznanje tomu gradu”. Prije podizanja državne zastave, predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav i odala počast poginulima i nestalima u agresiji na Vukovar 1991.  U palači Srijem potom je zakazala sastanak s čelnim ljudima Vukovarsko-srijemske županije, kao o njenih gradova i općina.

Planiran je i susret s nadbiskupom đakovačko-osječkim i metroplitom Đurom Hranićem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željkom Turkaljem i dekanom Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Mirkom Smoljićem te čelnicima Grada Vukovara o projektu obnove vukovarskog vodotornja.  Prije primanja za građane, Grabar-Kitarović razgovarat će u svom privremenom uredu i s čelnicima Zajedničkog vijeća općina (ZVO) te Zajednice povratnika Hrvatske, a obići će i Muzej vučedolske kulture. U programu je i boravak predsjednice u Vinkovcima gdje će u četvrtak poslijepodne posjetiti Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” kojoj će tom prigodom predati ček s novcem koji je prikupljen na donatorskoj večeri u Chicagu, a na kojoj je nazočila i predsjednica. Posjetit će i vinkovačku Udrugu hrvatskih brojnih obitelji “8+”.

You may also like

0 comments