Home Europska unija Kolinda Grabar Kitarović pozvala na sveobuhvatno rješenje humanitarne krize

Kolinda Grabar Kitarović pozvala na sveobuhvatno rješenje humanitarne krize

by Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u ponedjeljak na humanitarnom summitu u Istanbulu na sveobuhvatan pristup u rješavanju humanitarnih kriza u svijetu, u čemu i Hrvatska može dati značajan doprinos na temelju iskustava stečenih u nedavnom ratu.

Oko 125 milijuna ljudi u svijetu danas živi od humanitarne pomoći, a izbjeglica i prognanika više je nego ikada u povijesti. Sveobuhvatan, holistički pristup jedini je način za uspješno rješavanje ovih kriza, uključujući migrantsku s kojima se upravo suočavamo, poručila je hrvatska predsjednica u svom govoru na plenarnom dijelu summita na kojemu se okupilo 70 predsjednika država i vlada iz cijeloga svijeta.

Posebno je istaknula važnost razvojne pomoći koja ne znači samo ulaganje u materijalne, nego i ljudske resurse – obrazovanje, borbu protiv nejednakosti i svih vrsta ekstremizama. “Govorimo često o problemima koje imamo, no vrlo malo se čini da se oni uklone. Konačno moramo krenuti s riječi na djela i suočiti se sa svim uzrocima krize”, poručila je Grabar-Kitarović. Dodala je i kako Hrvatska, bez obzira na svoju geografsku veličinu i gospodarsku moć, u ovom trenutku može jako puno učiniti jer je sama nedavno prošla kroz rat i razaranja.

U izjavi novinarima nakon izlaganja istaknula je da joj je pristupilo puno sudionika summita koji su bili u Vukovaru. “Rekli su da Hrvatska u svemu ovome ima snažan i kredibilan glas, zato što smo prošli kroz iste ili vrlo slične probleme s kojima se suočavaju društva u ratu. Danas smo u situaciji da svojim vlastitim iskustvom, stečenim u Domovinskom ratu i tijekom pomirbe, kao i konkretnom tehničkom pomoći možemo pomoći drugima. Možemo pridonijeti puno više nego što bi se to očekivalo, razmjerno našoj geografskoj veličini”, izjavila je hrvatska predsjednica.

Upitana hoće li ovaj summit pomoći da se s riječi prijeđe na djela i nešto konkretno dogovori, istaknula je da se puno država obvezalo donirati financijska sredstva za pomoć izbjeglicama i svima koji trebaju financijsku pomoć. “Međutim, nije dovoljno dati samo financijsku pomoć i tako smiriti vlastitu savjest za nečinjenje. Moramo puno više učiniti da se zaustave sukobi u Siriji, Iraku i drugdje. Mislim da to možemo učiniti, ali za to je nužan dijalog, nužno je prijeći preko crta koje nas razdvajaju, na ideološki ili bilo koji drugi način, i pokazati snažno liderstvo”, poručila je predsjednica.

Prvi svjetski humanitarni summit u povijesti održava se u ponedjeljak i utorak u Turskoj, zemlji koja je zbog rata u Siriji u zadnje vrijeme prihvatila milijune izbjeglica. Sazvan je na inicijativu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, a okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a. U sklopu sastanka organizirano je 17 okruglih stolova i oko 130 popratnih aktivnosti, a hrvatska predsjednica sutra će predsjedati okruglim stolom o “ženama i djevojčicama u kriznim situacijama te naporima za postizanje ravnopravnosti spolova”.

Related Posts