Kolinda Grabar Kitarović poručila kako će biti čimbenik stabilnosti

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu da će biti čimbenik stabilnosti u državi te brinuti o pitanjima važnim za hrvatske građane, dok pitanja o odnosima unutar vladajuće koalicije nije htjela komentirati.

“Svim građanima jamčim da ću biti čimbenik stabilnosti u državi i da ću se brinuti za stabilnost države. Drugo, jamčim vam da se neću baviti politiziranjem i politikanstvom, nego upravo s ovakvim životnim temama, kao što je Gredelj i druge tvrtke, i drugim pitanjima koja muče građane”, izjavila je Grabar-Kitarović novinarima tijekom posjete Tvornici željezničkih vozila Gredelj.

Pritom je istaknula kako nikome neće dopustiti “distrakcije od toga”. “Moj je stav da se trebamo baviti problemima građana i nadam se da ću svojim primjerom i nedopuštanjem da se odvučem u politiziranje poručiti da se svi moramo baviti gospodarstvom, životnim standardom, mirovinama, mladim ljudima i onime što je bitno za Hrvatsku danas i sutra”, rekla je odgovarajući na upit novinara o stanju u zemlji.

Na upit novinara predsjednica je komentirala i najnoviju odluku Vlade o nabaci američkih helikoptera.

Vlada je, naime, na sjednici u srijedu odobrila Ministarstvu obrane 96,8 milijuna kuna iz proračuna u razdoblju od 2017. do 2020. godine za potrebe opremanja helikopterima Kiowa Warrior, koje je Hrvatskoj donirao SAD. “To je tip helikoptera koji trebamo. Trebamo mijenjati našu flotu”, ocijenila je Grabar-Kitarović.

Stanje helikoptera u Hrvatskoj je dobro, no oni kojima raspolažemo ne odgovaraju “svim sigurnosnim ugrozama i svemu što se može pretpostavljati imajući u vidu trendove od migracija do potencijalnih terorističkih prijetnji”, rekla je.

Ocijenivši da je to dobra odluka Vlade jer su helikopteri dobiveni za otprilike 10 posto stvarne cijene, kazala je i da je to definitivno ulaganje, a ne potrošnja, budući se moderniziraju oružane snage te štite životi pilota.

Na novinarski upit da komentira mogućnost da saborski zastupnici Mosta u Saboru glasaju za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, Grabar-Kitarović izjavila je da to neće komentirati. “Na Mostu je da odluči kako će se postaviti i u unutar-koalicijske odnose uopće neću ulaziti”, kazala je.

You may also like