Kolinda Grabar Kitarović: Osjeća se optimizam

Svugdje u Hrvatskoj osjeća se optimizam da ćemo se konačno početi izvlačiti iz recesije, poručila je u petak u Osijeku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši da se tim optimizmom izražava nada da će država krenuti putem puno snažnijeg razvoja.

Nakon što je obišla osječki Poduzetnički inkubator “Bios” i nazočila prezentaciju aktivnosti udruge “Osijek Software Cita, koja okuplja tvrtke iz IT sektora, predsjednica je ustvrdila kako se svuda po Hrvatskoj osjeća optimizam izlaska iz sedmogodišnje recesije te uvjerenja da će država krenuti putem puno snažnijeg razvoja. Taj razvoj odnosi se, kaže, na bolje iskorištavanje europskih fondova, do razvoja proizvodnje i reindustrijalizacije Hrvatske, na načelima održivog razvoja i zaštite okoliša.

Istaknula je kako se rast BDP-a osigurava kroz poduzetništvo, stvaranje novih radnih mjesta, ali da je zato nužno ići u korak s vremenom i svjetskim trendovima, kao što se radi u Osijeku, a što treba proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Grabar-Kitarović je naglasila kako se zahvaljujući IT tehnologijama može raditi istovremeno na više mjesta u svijetu, o čemu premalo razmišljamo kada je u pitanju gospodarstvo.

Obrativši se čelnicima lokalne samouprave, djelatnicima “Biosa” i udruge “Osijek Software City”, izrazila je zadovoljstvo poduzetničkim duhom, koncentracijom i prenošenjem znanja u ovoj ustanovi, kao i uvjerenje da će Hrvatska na takav način brzo uhvatiti korak s razvijenijim zemljama U virtualnom svijetu, koji je ipak toliko stvaran, odvija se puno toga, uključujući i gospodarstvo, i to je komponenta gospodarstva koju u Hrvatskoj još nismo sasvim shvatili, osim u nekim sredinama, kao u Osijeku, poručila je predsjednica.

Glavni tajnik “Osijek Software City” Bela Ikotić kazao je kako udruga okuplja 29 tvrtki iz IT sektora, s više od 500 djelatnika i godišnjim prihodom od preko 400 milijuna kuna, u kojem oko 90 posto čini izvoz.

You may also like

0 comments