Home Energetika Kolinda Grabar Kitarović: LNG na Krku od regionalne je važnosti

Kolinda Grabar Kitarović: LNG na Krku od regionalne je važnosti

by Energypress.net

Postoje velike šanse da plutajući terminal za ukapljeni plin (LNG) na Krku postane regionalni strateški projekt koristan ne samo Hrvatskoj već i drugim zemljama, uključujući Ukrajinu, izjavila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom obilaska LNG terminala u litavskoj luci Klaipeda.

Grabar-Kitarović je rekla da Europska komisija ima sluha za projekt, ali da europskoj birokraciji treba dosta vremena da se pokrene. “Mislim da je ideja da se ide s plutajućim off-shore terminalom jako dobra, a da se ne napušta zamisao o stacionarnom terminalu. Vjerujem da postoje velike šanse da i taj plutajući terminal bude proglašen regionalnim strateškim projektom jer neće biti koristan samo za Hrvatsku već i za druge države”, izjavila je predsjednica koja smatra da bi se hrvatski LNG na Krku pokazao koristan i za Ukrajinu.

Petrokemija je, koristeći servis OTS HINA-e, izvijestila da je dovršila gradnju novog plinovoda za opksrbu svojih postrojenja prirodnim plinom. Kako se ističe, riječ je o projektu gradnje visokotlačnog plinovoda od PMRS Kutina 1 do tvorničkog kruga i dalje do postrojenja Amonijak, koji je proveden s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti. Projekt je većim dijelom financirala Hrvatska banka za obnovu i razvitak iz Programa ‘Kreditiranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije’.

Odmah nakon završetka radova, započela je opskrba energetskih postrojenja plinom iz novog plinovoda, pri čemu su prva s radom započela energetska postrojenja, a zatim će uslijediti puštanje u rad i postrojenja za proizvodnju dušične kiseline i gnojiva NPK i KAN. Istodobno se na postrojenjima Amonijak i Urea remontni radovi nastavljaju prema predviđenom planu i njihovo ponovno pokretanje predviđeno je u prvom tjednu kolovoza 2016. godine.

Related Posts