Kolinda Grabar Kitarović: Konačno se govori o pravim problemima glede migranata

Na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu konačno se počelo govoriti o pravim problemima i uzrocima izbjegličke krize a ne samo o kvotama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Konačno se vidi da se treba puno više angažirati u političkom smislu, u smislu obrane, zaustavljanja trgovine ljudima, i naravno u smislu obnove i ulaganja u školstvo, zdravstvo i razvoj gospodarstva, jer će upravo Sirijci izgrađivati svoju zemlju kada završi rat, kazala je u izjavi hrvatskim novinarima, nakon sastanka s američkim senatorima koje je predvodio John McCain.

Naglašavajući da se zalaže za suradnju i dijalog sa susjedima o načinu rješavanja krize, hrvatska je predsjednica kazala da smatra da se mora ukloniti žicu s granice s Mađarskom i Slovenijom, a za to je pretpostavka dijalog te da EU mora iznaći zajedničke odgovore ne samo u definiranju kriterija tko su ljudi koji mogu ostati u EU-u nego i kako se potruditi da oni uopće nemaju potrebu dolaziti prema Uniji.

Izbjeglička kriza bila je i jedna od tema na sastanku s američkim senatorima, a McCain, čelnik Odbora za oružane snage i član Odbora za domovinsku sigurnost, rekao je da hrvatska predsjednica radi dobar posao u teškim okolnostima kada se radi o situaciji s izbjeglicama.

Hrvatska predsjednica rekla je da je s članovima Kongresa razgovarala i o bilateralnim pitanjima, gdje Hrvatsku najviše zanima pitanje ukidanja viza.
Posebno sam ih upozorila na pitanje problema izuzeća hrvatskih građana od viza za turistički posjet SAD-u, rekla je.

Austrija će od idućeg tjedna primati samo migrante iz ugroženih država koji dolaze tzv. balkanskom rutom. O tome su obavijestili Sloveniju, a oni ostale države na ruti – među kojima i Hrvatsku, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Za ulazak migranata u Austriju preko Šentilja više neće biti dovoljna samo izjava da žele azil u Austriji ili Njemačkoj, ali ni potvrda da nisu ekonomski migranti. U postupku procjene odbijat će se i oni za koje se prosudi da u Austriju ili Njemačku žele iz nekih drugih motiva, poput studiranja, traženja posla ili posjeta rodbini koja već ondje boravi.

Ako Austrija zatvori granicu, vidjet ćemo što će učiniti Slovenija i Hrvatska – ako i oni zatvore, bit ćemo prinuđeni i mi to učiniti – izjavio je za Deutsche Welle srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. Pozvao je Europsku uniju na jedinstven pristup upravljanju migrantskom krizom.

You may also like