Kolinda Grabar Kitarović i Miloš Zeman istaknuli potrebu jačanja energetske suradnje

Hrvatska i Češka imaju izvrsne političke odnose koji se mogu dodatno ojačati u nizu područja, posebice u gospodarstvu, zaključili su u utorak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i češki predsjednik Miloš Zeman nakon sastanka na Pantovčaku.

“Hrvatska je prije svega otvorena za češka ulaganja. Češka se danas nalazi na 15. mjestu po iznosu stranih ulaganja u našu zemlju, a vidimo potencijale u brojnim drugim sektorima”, istaknula je predsjednica nakon bilateralnog susreta s predsjednikom Češke koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Područja zajedničkog interesa su posebice turizam, energetika, prehrambena industrija i ICT tehnologije, smatra predsjednica. Dvoje čelnika je razgovaralo i o hrvatskoj inicijativi Triju mora, o češkoj inicijativi Triju rijeka, te načinima na koje bi se one mogle spojiti i time povezati Jadransko, Baltičko i Crno more. “Vidimo velik potencijal i za rad naših tvrtki u Češkoj, kao i njihovih kod nas, te se zbog toga veselim sutrašnjem gospodarskom forumu na kojem će se konkretno razgovarati o mogućnostima suradnje i proširenja trgovine i investicija”, najavila je predsjednica Hrvatsko-češki gospodarski forum koji se u srijedu održava u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Zeman se složio da je potrebno ojačati investicije, te je naglasio da u svojoj delegaciji ima dva predstavnika koji planiraju graditi resorte u Hrvatskoj, što je “izvrstan početak jačanja investicijske djelatnosti”. Osim u turističkom, Česi planiraju investicije u bankarskom i energetskom sektoru, otkrio je Zeman.

Dvoje čelnika se dotaklo i suradnje u području obrane koja je “vrlo dobra”, navevši primjere poput programa obuke pilota u Afganistanu, ali i projekte pametne obrane u kojima se kombiniraju sredstva kako bi se uštedilo na ulaganjima u obrambeni sektor.

Grabar-Kitarović je istaknula i kako dvije države žele ojačati i povijesno prisutne kulturne veze, te da je Hrvatska zainteresirana za suradnju s Višegradskom skupinom. “Voljela bih kad bismo jedan od idućih sastanaka te inicijative održali u Hrvatskoj, uz nazočnost predsjednika tih država, ali isto tako i naših susjeda iz Slovenije i Austrije”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Zeman smatra kako Hrvatska toj inicijativi može biti veoma korisna zbog svog iskustva iz migrantske krize, te je izrazio zabrinutost da bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ispuniti svoju prijetnju o puštanju 3 milijuna izbjeglica u Europsku uniju.

Istaknuo je kako Češka podupire širenje euroatlantskih integracija na zapadni Balkan, no naglasio i da smatra da u njima nema mjesta za Kosovo. Izrazio je i protivljenje Europi više brzina, naglasivši kako ona mora biti jedinstvena.

 

You may also like

0 comments