Kolinda Grabar Kitarović: Demografija i potreba pluralnog dijaloga glavni su problemi hrvatskog društva

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović gostovala je danas u HRT-ovoj Javnoj stvari. Kazala je između ostalog kako njen zahtjev za tematskom sjednicom s Vladom i dalje stoji, ali iz toga ne želi stvarati sukob, prenosi Večernji list.

No, od svake buduće vlade će tražiti da redovito održavaju sjednice. Građani su siti svađa nas političara, dodala je Prosvjed branitelja treba riješiti dijalogom koji trenutno ne postoji između njih i Vlade, odnosno resornog ministra, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dodajući da branitelji imaju legitimne zahtjeve. Komentirajući skup zajedništva branitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojem su u publici bili Branimir Glavaš i Dario Kordić, rekla je da je skup bio otvoren i da se bilo tko mogao odazvati.

Kao posebno velik problem današnje Hrvatske predsjednica je istaknula demografsku krizu. “Zemlju ne čini geografski prostor, zemlju čine ljudi, građani. Mi polako starimo, zapravo nestajemo kao narod, kao nacija, kao država. Ali isto tako, bez ljudi nemate pretpostavke ni za dugoročni gospodarski razvoj” rekla je, dodajući da je ključ razvoja mnogih država koje su danas uspjele izaći iz krize, posebno SAD-a, upravo u obnavljanju radne snage. Najavila je razgovor s mnogim našim institutima i stručnjacima na tom području kako bi se došlo do rješenja. Također je najavila da će u suradnji s HGK 3. lipnja krenuti s nizom konferencija i okruglih stolova o pokretanju zapošljavanja pod naslovom “Zaposlimo Hrvatsku”.

Kao drugi problem istaknula je nedostatak dijaloga u društvu. “Cilj nam je pokrenuti taj dijalog, okupiti sve u široku društvenu raspravu i kroz niz okruglih stolova i rasprava ove jeseni izaći s konkretnim preporukama što je to što Hrvatska mora učiniti kako bi osigurala dugoročni razvoj, demografski i svaki drugi napredak” rekla je predsjednica. Smatra i da ne postoji politika nacije te da moramo definirati ciljeve, što su nekad, na primjer, bili ulazak u EU i NATO, i vrijednosti društva. Na njezin poziv na razgovor od stranačkih čelnika nisu se odazvali jedino čelnici SDP-a i Hrvatskih laburista, no izrazila je nadu da će i s njima razgovarati. “Drago mi je da su se odazvale sve ostale stranke. Moja namjera nije bila ništa vezano uz same izbore kao takve niti bilo kakva destabilizacija države, nego upravo suprotno, razgovarati sa svima njima, čuti njihova mišljenja”  rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Rekla je i da je kod svih sugovornika istaknula istinsku želju za napredak Hrvatske. Naglasila je da u razgovorima ne zastupa nijednu političku opciju, već djeluje kao predsjednica svih građana.