Kolinda Grabar Kitarović danas dobija Odluku o izboru za predsjecnicu

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na čelu s Brankom Hrvatinom predat će izabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske. Odluka će joj biti predana u vili Prekrižje u kojoj joj je smješten prijelazni ured do preuzimanja dužnosti 19. veljače.

Ured je ovdje prebačen u prvom redu zbog sigurnosnih razloga. Već sada je štićena osoba II. kategorije, onog trenutka kada stupi na dužnost bit će štićena osoba I. kategorije. I prije pet godina Ivo Josipović je također ovdje čekao svoju inauguraciju i preuzimanje dužnosti.

Nakon što primi Odluku o izboru za predsjednicu, prema proceduri, novoizabrana predsjednica uputit će pismo HDZ-u o istupanju iz stranke, a o tome će onda izvijestiti i Hrvatski sabor. Naime, prema Ustavu predsjednička dužnost nije spojiva s javnom ili profesionalnom dužnošću te članstvom u političkim strankama.

Sve pojedinosti inauguracije izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović još se ne otkrivaju. No HRT je doznao neke od njih. Potvrde o tome tko sve dolazi na inauguraciju još stižu. Dosad je potvrđeno da će na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović biti osam šefova država.

U nedjelju će od jutra biti živo na Markovu trgu. Od osam sati počet će stizati izvođači i povijesne postrojbe, a do 10 sati je predviđeno održavanje i posljednjih probi, među njima i ona sa sucima Ustavnog suda. Za građane je najvažnije da najkasnije do 10.30 moraju doći do Markova trga. Kad u podne zazvone zvona s crkve svetog Marka, predsjednica će izaći iz Ustavnog suda i prošetati do pozornice gdje će nakon prisege održati 20-minutni govor. Pripremaju se i povijesne postrojbe. Oko 150 pripadnika salutirat će novoj predsjednici. U svijet će otići prepoznatljiva zvučna kulisa Gotovčevih djela, bisera hrvatske kulturne baštine. Nastupit će tri zbora: Ivan Goran Kovačić, Lado i zbor mladih Izvor koji će pjesmom zatvoriti svečanost.

Ured izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – do preuzimanja dužnosti 19. veljače – bit će u Vili Weiss – sjeverno od predsjedničkog ureda na Pantovčaku. To je potvrdila njezina suradnica Jadranka Jureško-Kero nakon sastanka s predsjednikom DIP-a Brankom Hrvatinom koji će Grabar- Kitarović sutra odnijeti konačne rezultate izbora. Jureško-Kero je naglasila da je sve dogovoreno s uredom predsjednika Josipovića s kojim je, kaže, suradnja odlična. U medijima su se inače pojavila nagađanja da se u Ministarstvu vanjskih poslova uopće ne angažiraju oko dolazaka stranih državnika na inauguraciju.

Potvrde o tome tko sve dolazi na inauguraciju još stižu. Dosad je potvrđeno da će na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović biti osam šefova država. Grabar-Kitarović trebala bi obaviti još jednu formalnost – poslati pisanu obavijest predsjedniku HDZ-aTomislavu Karamarku i tajništvu stranke da izlazi iz članstva. Naime prema Ustavu predsjednička dužnost nije  spojiva s javnom ili profesionalnom dužnošću te članstvom u političkim strankama. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Bruxellesu bijednima je nazvala medijska nagađanja o nedovoljnom angažmanu oko inauguracije predsjednice.

You may also like