Koliko vrijedi novo tursko nalazište plina?

Fatih Birol za Anadolu Agency
Tursko otkriće plinskog nalazišta od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vrijedno je 80 milijardi dolara u skladu s trenutnim trendovima cijena, izjavio je u ponedjeljak čelnik IEA-a Fatih Birol.

Birolova ocjena uslijedila je nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan u petak objavio najveće otkriće plina u povijesti Turske. Plinsko polje nalazi se na dubini od 2100 metara ispod morskog dna u plinskom polju Sakarya, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora. Plinsko polje bi moglo početi biti eksploatirano već 2023. godine, rekao je Erdoğan, naglašavajući da je Turska odlučna postati neto izvoznik energije. Plin bi mogao transformisati ovisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana u kontekstu uvoza energenata, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće se smatra “divovskim” nalazištem u međunarodnom pogledu i po usporedbi je jednako svim norveškim otkrićima na Sjevernom moru od 2010. godine, izjavio je Birol za Anadolu Agency (AA).

Istaknuo je važnost ovog otkrića za Tursku, zemlju koja je 99% ovisna o uvozu plina, komentirajući da će to pomoći Turskoj da smanji deficit tekućeg računa i uvoz prirodnog plina. Ministar energije i prirodnih resursa Fatih Dönmez u subotu je također rekao da Turska očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procjenjuje.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko 6 milijardi USD. Prema riječima šefa IEA-e, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć, jer je to učinjeno i s drugim otkrićima plina. Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi m3 prirodnog plina, a cijena je približno 12 milijardi USD.

You may also like

0 comments