Koliko su ruska ulaganja pomogla BIH

Poslovni dnevnik
 Rusija je na šestom mjestu najvećih stranih ulagača u BiH, ali je na drugom mjestu u RS.

Od prošle godine, kada je ruska kompanija Gazprom kupila zemljište za izgradnju tvornice za preradu plina u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine, nije ništa urađeno. Ta ruska kompanija planira u tom gradu izgraditi postrojenje za plin, a ulaganje bi iznosilo oko 70 milijuna eura. Kako je za Radio Slobodna Europa (RSE) rekao Ljubo Glamočić, direktor tvrtke Gas-Res, koje je još 2017. potpisala sporazum s Gazpromom, krajem prošle godine ubrzali su aktivnosti, tehničke ekipe su dolazile, snimale stanje i lokacije, ali ih je pandemija usporila. Gazprom i Gas-Res su prije tri godine potpisali i pismo namjere o osnivanju zajedničke tvrtke.

Rusi su se obvezali da će buduće zvorničko postrojenje služiti za prevođenje plina u tekuće stanje, što bi znatno pojeftinilo njegov transport. Obveza Gazproma i njegovih tvrtki kćeri bila je da pripreme studiju ekonomske opravdanosti, čime bi se utvrdili i troškovi ulaganja. Gas- Res bi vjerovatno manjim dijelom sudjelovao u financiranju.

Izgradnja te tvornice Zvorniku jedna je od novijih mogućih izravnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini. Ruska Federacija s oko 352,5 milijuna eura na šestom je mjestu najvećih stranih ulagača u BiH, prema podacima Centralne banke BiH od prije dvije godine. Prema još neobjavljenim podacima te banke, od siječnja do rujna 2019. godine, Rusija je u BiH uložila 139 milijuna eura.

Prema visini ulaganja Rusija je u Republici Srpskoj drugi investitor, iza Srbije. Gotovo cjelokupni iznos ruskih investicija u BiH odnosi se na na taj BiH entitet. Najveći dio, 330,2 milijuna eura, uloženo je u proizvodnju koksa i rafiniranih naftnih proizvoda.

Među najvećim ruskim ulaganjima je stvaranje Optima Grupe, koje upravlja razvojem naftne industrije kroz kompanije Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, koje su u velikim gubicima. Tu je i razvoj mreže benzinskih crpki Nestro Petrol. Naftna industrija Srbije, u vlasništvu ruske kompanije Gazprom Neft, 2012. potpisala je ugovor o kupovini 100% vlasništva kompanije OMV BH i preuzela 28 benzinskih crpki OMV-a u BiH. Sada posluju pod brendovima Gazprom i NIS Petrol. Znatan je broj ruskih investicija koje su nekada bile uspješne kompanije, posebno u energetskom sektoru, ali su stigle do dugova, stečaja ili promjene vlasničke strukture. Primjer su Birač i Alumina, IEFK bank, Energoinvest-Elektroenergetska oprema, Termoelektrana Ugljevik 3, te Hidroelektrana Mrsovo.

You may also like

0 comments