Home Ekonomija Koliko su bogati lideri hrvatskih političkih stranaka?

Koliko su bogati lideri hrvatskih političkih stranaka?

by Energypress.net

Najsiromašniji među liderima nacionalnih lista, koje imaju šanse prijeći izborni prag, uvjerljivo je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji u svom vlasništvu ima samo njivu pored Karlovca, vrijednu 5.000 kuna. Najbogatiji je pak, Milan Bandić koji je vlasnik stana i garaže od 125 m2, vikendice u okolici Samobora.

Prema tvrdnjama USKOK-a, Bandić ima još četiri stana s garažama na području Zagreba, ali ti stanovi nisu navedeni u imovinskoj kartici, već je tportal za njih dozno iz odluke Vrhovnog suda kojom je odbijena Bandićeva žalba.

Prema podacima iz imovinske kartice predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i podataka koje je dao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ispada da je Plenković boljeg imovinskog stanja od Milanovića.

Andrej Plenković vlasnik je dvoetažnog stana od 230 m2 (on kaže da je neto korisna stambena površina 187 m2) u Zagrebu, a Zoran Milanović vlasnik je stana od 127 m2 u zagrebačkoj Krajiškoj ulici. Plenković je do stana došao prodajom obiteljske imovine i prihodima od nesamostalnog rada i platio ga je 201.000 eura, a Milanović je morao podići kredit od 119.520 eura koji još uvijek otplaćuje.

Prije nego što je postao premijer, Milanović je imao i stan od 130 m2, ali ga je u međuvremenu prodao.

Plenkovićeva supruga vlasnica je Passata iz 2011. godine; Milanović je, prije nego što je postao šef Vlade RH, imao Passata iz 2005. godine koji je također kasnije prodao. Milanovići nemaju automobil, dionice ni štednju; Plenkovići imaju 60 dionica Hrvatskog Telekoma, nemaju kredit ni štednju.

Božo Petrov domogao se kuće zahvaljujući posudbi apostolskog nuncija don Martina Vidovića koji mu je 2013. godine, bez kamata, dao 222 tisuće kuna da kupi dom. Petrov taj novac vraća u mjesečnim obrocima od 925 kuna. Petrovljeva kuća u Metkoviću ima 109 m2, a procijenjena je na 222.000 kuna. Petrov ima Renault Clio iz 2006., njegova obitelj nema ušteđevinu ni dionice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u imovinskoj kartici iz 2013. godine naveo je u imovinskoj kartici da je vlasnik stana od 125 m2, vikendice kod Samobora od 70 m2 te da supruga ima naslijeđeni stan od 37 m2.

No, USKOK tvrdi da Bandić ima još četiri stana u Zagrebu koja ne glase na njegovo ime. USKOK-ova blokada stanova, na koju se Bandić žalio, otkrila je da su tri od četiriju stanova u zgradama koje su gradile tvrtke bliske Bandiću, zapravo u njegovu vlasništvu. Bez odluka Gradskog poglavarstva na čelu s Milanom Bandićem, te zgrade nikada ne bi mogle biti sagrađene. Četvrti stan koji ne glasi na Bandića je onaj njegova brata Drage koji je u istoj zgradi i koji je spojen s Bandićevim.

Bandić je u imovinskoj kartici naveo i da ima kredit u švicarcima pri Hypo banci, u visini od 171 tisuću CHF, a vlasnik je Mercedesa iz 1955. godine. Prema imovinskoj kartici, Bandići nemaju štednju ni dionice.

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić daleko je najsiromašniji među stranačkim liderima – vlasnik je tek njive kod Ozlja, od 856 m2, koju je naslijedio od oca.

Podaci o imovini, koje vodeći političari navode u imovinskim karticama, ne moraju biti ni potpuni ni točni, a kazne za navođenje nepotpunih podataka su simbolične, piše tportal.

Related Posts