Koliko je Njemačku stajala korona kriza?

Analiza IW-a

Mjere ograničenja, poteškoće s opskrbom i oprez kupaca doveli su do strahovitog pada konjunkture. To je u jednoj studiji utvrdio Institut njemačkoga gospodarstva. „Oporavak će trajati godinama”, procjenjuju stručnjaci.

Posljedice korona-pandemije stajale su njemačko gospodarstvo u posljednje dvije godine 350 milijardi eura, utvrdili su znanstvenici u jednoj analizi. Gubitak je najvećim dijelom izazvan smanjenjem konzuma, izračunao je Institut njemačkoga gospodarstva IW povodom druge godišnjice izbijanja pandemije. Uz to su poduzeća manje investirala. U prva tri mjeseca ove godine bi zato gubitak njemačkoga gospodarstva mogao narasti za još 50 milijardi eura, objavio je ovaj institut. „Oporavak će trajati godinama”, procjenjuju gospodarski stručnjaci.

Na početku pandemije su mjere ograničenja dovele do poteškoća u proizvodnim procesima i omele su lance opskrbe u zemlji i inozemstvu, kaže IW. Uz to su došli troškovi zbog ograničenja mogućnosti konzuma i oprez kupaca. Jako je opao i izvoz i uvoz. U drugom tromjesečju 2020. realni bruto društveni proizvod u Njemačkoj je pao za jedanaest posto u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije.

U nastavku pandemije je smanjenje broja infekcija uvijek izazivalo nadu u brz oporavak, ali onda bi povećanje broja infekcija opet raspršivalo ta očekivanja. U drugoj godini pandemije su presudnu ulogu igrali problemi s lancima opskrbe. Nedostatak dijelova je osobito pogodio automobilsku industriju. Državni izdaci i izvoz u drugoj godini pandemije su donekle smanjili pad njemačkoga gospodarstva, utvrdio je Institut IW. Ali, očekuje se da će poteškoća u gospodarskim aktivnostima biti i idućih mjeseci.

Oznaka soja omikron koronavirusa i ruke koje drže cjepivo i injekciju
Omikron se brže širi, a rjeđe ima teške posljedice pa se znanstvenici nadaju da bi to mogao biti kraj pandemije

„Novi soj omikron daje nadu za oporavak”, izjavio je ekonomist s instituta IW Michael Grömling. „Ako u ovoj godini stupimo u endemijsku fazu, moglo bi gospodarstvo opet krenuti na bolje.” Sljedećih godina će onda biti potreban snažan rast da bi se nadoknadilo gubitke.

U studiji su znanstvenici usporedili stvarni gospodarski razvitak u prošle dvije godine s „kontrafaktičnim” razvitkom konjunkture. Pritom se, po navodima IW-a, pretpostavlja gospodarsko okruženje u kojem jednostavno nema korona-pandemije. Četvrto tromjesečje 2021. je prognozirano na temelju očekivanoga gospodarskog učinka za cijelu 2021. godinu. „Takva kalkulacija nudi barem grubu orijentaciju za dosad izazvane gospodarske gubitke uslijed pandemije.”

Energija u Njemačkoj je 2021. poskupjela kao nikada do sada. Cijene dalje rastu od čega trpe i potrošači i gospodarstvo. Nakon pada ekonomskih aktivnosti početkom pandemije uslijedila je velika potražnja za energentima.

Svjetski promet robe se najbolje može vidjeti po prometu brodova. Makar se gospodarstvo oporavlja, tu je i ove godine bilo velikih poteškoća. A to skupo košta i njemačko gospodarstvo.

U Njemačkoj je inflacija nastavila rasti i u rujnu. Jedan od razloga su globalni problemi u nabavi sirovina i poluproizvoda. Zbog toga je proizvođač automobila Opel sada zatvorio cijelu jednu tvornicu.

Pandemija korone će Nijemce vjerojatno stajati preko 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine. To se zasniva na proračunima Instituta za njemačko gospodarstvo (IW). Ukupna šteta je puno veća, donosi DW.

You may also like