Koliko je moguća eskalacija situacije oko Ukrajine

Goran Bandov za RTL

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja “prijetnju” Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Kremlj je u četvrtak priopćio da proklamirani cilj Ukrajine – vraćanje Krima pod svoju kontrolu – predstavlja “izravnu prijetnju” Rusiji, prenosi AFP i podsjeća da je Rusija taj poluotok anektirala 2014. te da su odnosi dvoju zemalja došli do točke usijanja.

“Na to gledamo kao na izravnu prijetnju usmjerenu prema Rusiji”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

On je u srijedu u parlamentu rekao da “oslobođenje Krima treba ostati cilj i filozofija Ukrajine”.

Zelenski je govorio o diplomatskim naporima, a ne o vojnoj intrevenciji, dodaje AFP.

No, za Kremlj “tako formulirana izjava naravno da znači da je Kijev spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući i silu, kako bi posegnuo za ruskim teritorijem”.

Osudivši “agresivnu retoriku” ukrajinskih vlasti, Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

“Vjerojatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom dijelu zemlje i dalje je velika”, rekao je Peskov, dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije te da Rusiju to “uvelike zabrinjava”.

Također je optužio Kijev da ne poštuje sporazume iz Minska potpisane 2015.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja “prijetnju” Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je, pak, da bi se Europa mogla vratiti onome što je nazvao scenarijem “noćne more vojnog sukoba”.

Na europskoj sigurnosnoj konferenciji u Švedskoj Lavrov je iznio ideju o novom europskom sigurnosnom paktu kako bi pokušao zaustaviti širenje NATO-a dalje na istok, piše BBC.

A što se ustvari događa? Je li već sad cijela kriza otišla predaleko za dijalog ili ipak nije situacija toliko dramatična.

“Znači taj granični prostor između Luhanska i Donjecka s Ukrajinom već na neki način zapravo pokazuje kako bi ta situacija mogla eskalirati. Tamo se i puca, postoji opasnost za ljude , za sve koji se nalaze u tom prostoru”, kaže politički analitičar Goran Bandov za RTL i dodaje:

“Eskalacija konflikta je već na neki način počela. Hoće li doći do oružane eskalacije, tek ćemo vidjeti. U ovom trenutku imamo igru živaca. Reakcija s jedne strane uzrokuje reakciju s druge strane. Konstantno smo stalno u nekoj vrlo napetoj situaciji.”

You may also like