Koliko je koštao vojni mimohod?

Tri tjedna od održavanja vojnog mimohoda u Zagrebu konačno je poznato i koliko je novca na stupanje vojnika i vojne mehanizacije usred metropole, koštalo Ministarstvo obrane. Sveukupni trošak je, potvrdili su u MORH-u za tportal, 12,7 milijuna kuna što je brojka kojom je na sam dan mimohoda baratao i resorni ministar Ante Kotromanović

Uoči samog mimohoda Ministarstvo obrane procjenjivalo je da će cijena mimohoda biti između 10 i 15 milijuna kuna, procjena je očito bila dobra jer je trošak cijelog mimohoda, što se tiče MORH-a, bio 12,7 milijuna kuna. Najviše, odnosno 4,7 milijuna kuna potrošeno je na gorivo i na rad na terenu te druge troškove. Gotovo 3,6 milijuna kuna potrošeno je na najam opreme i prijevoze, među kojima je i prijevoz haubica, o čemu je tportal već pisao.

Iz MORH-a su, navodeći specifikaciju troškova, za tportal potvrdili i da je 1,98 milijuna kuna iznosio trošak prehrane dok je 1,92 milijuna kuna otpalo na ‘troškove usluga i kupljenih proizvoda za tekuće održavanje’. Nešto više od 428 tisuća kuna bili su troškovi sudionika, i to najvjerojatnije honorari za one koji su sudjelovali u organizaciji, dok je najmanje, oko 119 tisuća kuna potrošeno na grafičke usluge, higijensko-potrošni materijal, komunalne i druge troškove, piše Tportal.

No, mimohod je izazvao i troškove za Grad Zagreb koji nisu uračunati u troškove MORH-a. Samo radovi na Držićevoj i Vukovarskoj aveniji građane Zagreba koštat će 7,5 milijuna kuna. Istočni kolnik Držićeve avenije, iako je bio u planu za obnovu i ranije, dodatno je uništen nakon mimohoda i obnova je koštala 2,5 milijuna kuna. Obnova sjevernog kolnika Vukovarske avenije, koja je započela prošli tjedan, također se zbog prolaska vojne mehanizacije pomaknula koju godinu unaprijed. Novi asfalt na 2,8 kilometra ceste Zagrepčane će koštati 5 milijuna kuna.

You may also like