Kolarić: Karamarko i Milanović su na koljenima

Gošća u Temi dana N1 televizije bila je komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić. U podne kreće nova runda pregovora. ‘Rekla bi da Most i dalje diktira igru. Dapače, prema jučerašnjoj izjavi se vidi da je Petrov malo i zaoštrio retoriku. S druge strane, HDZ je u boljoj poziciji jer su pričekali SDP. SDP je u lošijoj poziciji, a moja je procjena da su sada malo manje šanse za ponovljene izbore. Mislim da su dva scenarija moguća: tripartitna vlada na čelu s Petrovom, i drugi, koja je također realan a to je da HDZ i Most formiaraju Vladu’.

Zašto bi HDZ i Most mogli formirati Vladu? ‘Pitanje je hoće li Milanović izdržati pregovore. On dalje od ovog ne može. Vidjeli ste se da se njega više ni ne spominje kao premijera. Dva puta je mijenjao poziciju, napadao je Mostovce, a njegovi koalicijski partneri su čak i vrijeđali. Drugo je pitanje da li je riječ o blefu ili je Milanović stvarno zainteresiran za suradnju’.

16 minuta je Milanović bio pred novinarima u Bruxellusu, prilično dugo za njega. ‘Treba mu odati priznaje na trudu da želi i dalje sudjelovati u vlasti. Dobivamo dojam da je dan noć a noć dan. Došlo je do promjene stava a za to je tražio suglasnost na nepostojećoj sjednici u stranci. Očito se to može trenutno u SDP-u. Dva mjeseca je sam donosio odluke, a kritizira Karamarka. Karamarko se barem konzultirao unutar stranke. Milanović se doveo u situaciju da je napravio salto mortale’.

Postoji li zaista mogućnost da HDZ i MOST sami sastave vladu? ‘Ulazak u tripartitnu vladu ima smisla samo ako će provoditi reforme. U Mostu su drukčiji tip ljudi i političara nego li u HDZ-u i SDP-u. Karamarko i Milanović tu neće funkcionirati, jer su oni navikli na druga pravila političkog ‘dilanja’.

Ako će ići s figom u džepu, neće biti dobro. Milanović je išao razbiti Most, a zapravo ih je samo homogenizirao. OK, četvero ih je otišlo, ali 15-ero njih je sada još jedinstvenije’. Jučer je Petrov imao ključni nastup nakon izbora. Ima li prostora i za drugi manevar? ‘Ne, ali njihova taktika se cijelo vrijeme nije mijenjala. On je s političke strane sve dobro odradio. Medijima je sve malo bilo dosadno, jel se stalno ponavljao, ali poruka se i mora ponavljati. No sad je dosta igre. Ako će on biti premijer, vjerojatno će biti odlučan.

Zašto bi Most onda trebao biti medijator između HDZ-a i SDP-a? ‘Ne bi trebali da u HDZ-u i SDP-u postoji razum. Agresivna retorika je i dovela do ovoga, i iz toga proizlazi snaga Mosta. Velike stranke nemaju normalnog vođu, a meni se čini da se HDZ i SDP više boje novih izbora, nego li Most. Po meni, i Karamarko i Milanović su na koljenima’. Koliku bi podršku takva Vlada imala u javnosti? ‘Vidjet ćemo. Činjenica je da mediji nisu skloni Mostu, i da je Most dočekan na nož. Pretpostavljam da će to utjecati na javnost, no istraživanja pokazuju da Most i dalje ima podršku. Jasno da će glasači HDZ-a ili SDP-a biti nezadovoljni, ali to nije briga Mosta’.

Je li realan ultimatum do utorka koji je Most dao? ‘Je, ali ja očekujem od Mosta neki dokument koji će biti u koalicijskom sporazumu. Ne sad na 180 strana, ali treba definirati ključne ljude i ministarstva. Ako dođe do takvog potpisa, načelni sporazum bi se mogao postići’, zaključuje Kolarić.

You may also like