Kolakušić najavio kandidaturu za predsjednika države

Turudić bi ga smijenio
Sudac Mislav Kolakušić izjavio je u nedjelju da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, i to na listi građana.

“Cijeli sam život posvetio tome da se sačuvaju osnovne vrijednosti propisane Ustavom”, rekao je Kolakušić u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” te ocijenio kako je Hrvatska došla u situaciju da je gospodarstvo uništeno, a da u državi nema pravih vrijednosti.

“Nama su potrebne reforme i promjene.To je sposoban postići samo onaj koji upravlja sa 76 mandata”, rekao je te dodao da se Hrvatska može promijeniti samo ako se promijeni vlast.

Istaknuo je da predstavnici građana moraju odgovarati njihovim zahtjevima te da u Europskom parlamentu Hrvatska mora imati predstavnike koji služe interesima hrvatskih građana.

Kolakušić: Moju kandidaturu financira moja supruga i građani

“Sudac se može kandidirati i ja ću se kandidirati za Europski parlament. Na toj listi bit će građani, a ne političari”, rekao je. Dodao je i da njegovu kandidaturu većim dijelom financira njegova supruga, a dijelom se financira od donacija građana.

Kolakušić je rekao i kako mu je čudno da predsjednik Vrhovnog suda ne zna da se suci mogu kandidirati. Pritom je istaknuo kako je glavna prednost od članstva u Europskom parlamentu to što je zakonom o izboru za EP propisano da svaki europarlamentarac ima pravo pristupa svim dokumentima koji se u njemu nalaze…Zakon o Europskom parlamentu omogućava sucima, državnim odvjetnicima, pučkim pravobraniteljima i svim ostalim državnim dužnosnicima da se kandidiraju za članove EP-a. Dakle, suprotno onom što tvrde svi koji nisu zakon pročitali – izrijekom je propisano da se sudac može kandidirati, rekao je te poručio da će se sigurno kandidirati.

“Tisuće građana cijelo vrijeme od mene zahtijevaju da poduzmem konkretnije mjere. One su moguće isključivo na izborima”, dodao je.

Na pitanje hoće li osnovati stranku, pridružiti se nekoj stranici ili će na izbore na nezavisnoj listi,odgovorio je kako je jedini pravi način – sve graditi od početka, s građanima koji predlažu listu s 12 kandidata.

“Kad predsjednica raspiše izbore, skupljat ćemo potrebnih 5000 potpisa. Na listi će biti isključivo građani, neće biti mjesta ni za jednog političara”, rekao je.

Najavio je da će nakon izbora za Europski parlament ići i na predsjedničke i na parlamentarne izbore.

Turudić je komentirao najavu suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića da će se kandidirati na europskim izborima i da mu je to kao sucu dozvoljeno. Turudić je rekao da se svatko smije politički angažirati, ali da bi sudac koji se odlučio na to, sam trebao zatražiti svoje razrješenje. Ako to ne napravi sudac, to bi trebao napraviti predsjednik suda na kojem radi.

“Da je Kolakušić na Županijskom sudu, ja bi pokrenuo stegovni postupak protiv njega. Zato jer je nepokretanje postupka razlog za razrješenje predsjednika suda”, rekao je Turudić za N1.

Odbacio je Kolakušićeve tvrdnje da je najveći problem korupcije u pravosuđu to da predsjednici sudova pojedine predmete dodjeljuju pojedinim sucima: “To je neistina. Već se godinama dodjeljuju nasumice, kompjuterskom dodjelom…. Nasumično se dodjeljuju spisi. Sudac Kolakušić to sigurno zna, ne znam zašto govori suprotno. U čemu bi se sastojala ta korupcija da predsjednik nekome dodjeljuje spis? Tko kome daje novac, tko koga korumpira? A kažem – ne dodjeljuje ga, nego se dodjeljuje nasumično.

Na pitanje koliki je utjecaj politike na suce i njihov izbor, te jesu li pod pritiskom političara, Turudić je poručio da jesu pod pritiskom politike, javnosti, pritiskom očekivanja, ali da moraju biti otporni na te pritiske jer zato i jesu suci.

You may also like

0 comments