Home TribinaAnalize Kokanović: Dolar slabi jer je precijenjen, a ne radi carina

Kokanović: Dolar slabi jer je precijenjen, a ne radi carina

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Špekulacije o globalnom trgovinskom ratu oslabile su dolar, no analitičari ističu kako tržišta očito zaboravaljaju da američka valuta jača u vrijeme ekonomskog usporavanja./vc_column][vc_column width=”2/3″]Dolarov indeks u četvrtak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana, no najava američkih carina na čelik i aluminij izbrisala je sve dobitke. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, ocjenjuje kako je kretanje tečaja dolara posljednjih dana vjerojatno samo dio postojećeg trenda slabljenja.[/vc_column][/vc_row]

“Ne smatram da su Trumpovi komentari o uvođenju carina imali značajan utjecaj na kretanje tečaja dolara. Naime, tržišta su već navikla na senzacionalističke Trumpove izjave, stoga sve manje reagiraju na njih”, smatra Kokanović.

Kako pojašnjava, eventualno uvođenje carina bi vjerojatno uzrokovalo protumjere od strane drugih država, a ukupni rezultat bi imao negativan utjecaj na međunarodnu trgovinu, a možda čak i na globalni gospodarski rast.

“U situacijama kad dolazi do usporavanja gospodarskog rasta, a pogotovo u recesijama američki dolar ima tendenciju jačati, a ne slabiti”, upozorava Kokanović. Ni najava nešto bržeg dizanja kamatnih stopa u SAD-u vjerojatno neće značajnije utjecati na tečaj dolara. “Tržišta su još prije nekoliko godina u tečaj dolara ukalkulirala brži tempo rasta”, kaže Kokanović, a prenosi Poslovni dnevnik.

Related Posts