Koji su planovi Rusije za Afriku

Putin u Sočiju
Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je u srijedu svoj prvi veliki “rusko-afrički sastanak na vrhu” obećavši nazočnim afričkim čelnicima da će u idućih pet godina udvostručiti trgovinsku razmjenu s Afrikom.

Pošto je gotovo sat vremena razgovarao s egipatskim kolegom Abdelom Fattahom al Sisijem, ruski predsjednik je otvorio samit u ljetovalištu Sočiju istaknuvši razvojni potencijal Afrike. Pred desetcima predsjednika država i vlada rekao je da Rusija može “u najmanju ruku udvostručiti” gospodarsku razmjenu s afričkim kontinentom u idućih pet godina, pohvalivši “brojne potencijalne partnere koji imaju jako dobre izglede za razvoj i goleme mogućnosti za rast”.

Organiziranjem prvog “rusko-afričkog sastanka na vrhu” u srijedu i u četvrtak, Moskva pokazuje svoje ambicije na kontinentu s kojeg se povukla nakon raspada Sovjetskog Saveza i gdje su Kina i zapadne zemlje u višestrukoj prednosti. U grad domaćin Olimpijskih igara 2014. stigla su 43 čelnika i više od 3.000 sudionika, među kojima velik broj afričkih dužnosnika.

Dobar dio štandova zauzimaju vojne kompanije a ruski i afrički poduzetnici tiskaju se ispred njih kako bi isprobali najnovije automatske puške koje izlaže Rosoboroneksport, ruska agencija za izvoz oružja.

SAD i NATO u srijedu su s oprezom pozdravili njemački prijedlog sigurnosne zone na sjeveru Sirije, čemu se Rusija usprotivila, a izaslanica Washingtona u savezu rekla je da bi europske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za nju ako se uspostavi.

Druge ruske kompanije nisu bile vidljivije zastupljene. Ukupno ih je bilo dvadesetak, gotovo nijedna energetska, premda je taj sektor presudan kada je riječ o ruskoj prisutnosti u svijetu. Od afričkih zemalja štandove imaju tek Kenija, Demokratska Republika Kongo i Džibuti, zahvaljujući svojoj luci.

Predviđena su dva dana razgovora o temama koje idu od “nuklearne tehnologije u službi razvoja Afrike” do “afričkog rudnog bogatstva na korist afričkih naroda”. Putin je na plenarnoj sjednici usto obećao da će Rusija i ubuduće pomagati afričkim zemljama tako što će im otpisati dugove, istaknuvši da “ukupan iznos” već premašuje 20 milijarda dolara.

Brisanje dugova je važna točka ruske politike u Africi koja nerijetko svoje programe uvjetuje ugovorima o prodaji oružja afričkim zemljama. Summit koji će se održavati svake treće godine je to važniji što su Moskvi nakon pet godina zapadnih gospodarskih sankcija prijeko potrebni partneri i tržišta za poticanje rasta.

To je i prilika za Moskvu da nakon uspjeha u Siriji pokaže svijetu svoju moć. G. 2018. trgovinska razmjena Rusije i Afrike iznosila je 20 milijarda dolara, što je deset puta manje od Kine.

Vladimir Putin je u razgovoru za novinsku agenciju TASS pohvalio suradnju bez “političkog i drugog upletanja” u vrijeme kada neki afrički akteri, zabrinuti zbog svoje financijske ovisnosti, počinju osjećati neku vrstu umora od Kine.

You may also like

0 comments