Koji su hrvatski prioriteti predsjedanja Unijom?

Predsjedanje Unijo0m 2020.
Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini – četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Hrvatska će u prvih šest mjeseci iduće godine biti “kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova”, naglasio je premijer.

“Europa koja raste i koja se razvija, Europa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Europa koja šiti i Europa koja je utjecajna na globalnom planu, bit će četiri krovna područja našeg predsjedanja”, rekao je Plenković.

“EU je drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a”, rekao je premijer, ali i upozorio da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni sa sve većom konkurencijom, osobito iz Kine i SAD-a.

Odgovor na to je snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način, tvrdi premijer.

“To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji”, kazao je.

Istaknuo je da je istovremeno nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike, kako bi bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije.

Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo. “Time ćemo”, istaknuo je, “pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena”.

Premijer je naglasio da iskorištavanje punog potencijala infrastrukturnih i ljudskih mogućnosti ovisi o umreženosti i poveznosti gospodarstva. “Stoga nam treba Europa koja povezuje”, rekao je Plenković i upozorio da njezinu konkurentnost sputavaju razlike koje postoje unutar EU-a u kvaliteti infrastrukture, pokrivenosti prometnim, energetskim, telekomunikacijskim i digitalnim mrežama. “Zato je potrebno dodatno razvijati prometnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i povezanost “, ocjenjuje Plenković.

Predsjedavanje Hrvatske Vijećem Europske unije iduće godine velika je prilika i za Bosnu i Hercegovinu da ubrza svoj put ka europskim integracijama, što se ne bi smjelo propustiti, no sve ovisi o tome hoće li BiH do kraja godine dobiti novu vlast koja će funkcionirati, ocijenio je u srijedu predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Istaknuo je i da sigurnost građana najvažnija. “Zalagat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava”, rekao je šef vlade.

Plenković je poručio da će tijekom predsjedanja Hrvatska pridavati veliku važnost unutarnjoj sigurnosti i zalagati se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i financiranja terorizma.

Smatra da je važno povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa te da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na globalnom planu, Plenković je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća putem europskog zajedništva. “EU ulogu globalnog čimbenika može učvrstiti samo daljnjim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima poput terorizma, trgovinskih ratova ili migracija”, rekao je Plenković.

Europa mora imati “predvodničku ulogu” u svom susjedstvu i svijetu, naglasio je. “Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog čimbenika, posebice što se tiče vodstva u borbi protiv klimatskih promjena, promicanju učinkovitog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava te jačanju multilateralnog trgovinskog okvira”, kazao je Premijer.

Naglasio je i odgovornost EU-a prema zemljama jugoistočne Europe i kazao da će se Hrvatska tijekom predsjedanja zalagati za europsku perspektivu zemalja regije i djelotvornu politiku proširenja te podsjetio da će Zagreb sljedećeg svibnja biti domaćin samita EU-a i država zapadnog Balkana.

Zaštita europskog načina života i novi poticaj europskoj demokraciji bit će među prioritetima nove Europske komisije, kazala je u srijedu predložena potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu europskih građana, Europa spremna za digitalno doba i snažna Europa u svijetu, ostale su teme kojima će Komisija posvetiti posebnu pozornost, kazala je Šuica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je sudjelovala u predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om. “Hrvatske interese nastavit ćemo poticati u svim europskim institucijama”, istaknula je.

Šuica u prvih šest mjeseci svoga povjereničkog mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove širom Europe i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva, sve u cilju određivanja mjera za rješavanje demografskih problema.  “Potrebna je dugoročna vizija za ruralna područja”, kazala je Šuica.

Rekla je da će kao povjerenica poticati politike za bolje usklađivanje poslovnog i privatnog života te za poticanje aktivnog starenja. Ona je zadužena i za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe, koja bi trebala započeti 2020. i trajati dvije godine.

Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati. “Moramo čuti mišljenje Europljana o tome kako se upravlja EU-om”, kazala je Šuica, koja je uvjerena da će Hrvatska u prvih šest mejseci iduće godine pokazati da Hrvatska zna i može uspješno voditi EU.

You may also like

0 comments