Home Europska unija Koje teme će prevladavati na euroizborima?

Koje teme će prevladavati na euroizborima?

by Energypress.net

Očekivanja

Ostalo je nešto više od 100 dana do europskih izbora na kojima će, kako očekuju i hrvatski eurozastupnici, uz sigurnosne teme dominirati pitanja standarda Europljana i rasta životnih troškova.

Građani EU-a birat će novi saziv Europskog parlamenta na izborima od 6. do 9. lipnja. U jeku ratova u Ukrajini i Gazi i strahova od povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, izbornom kampanjom dominirat će pitanje sigurnosti, rekli su hrvatski eurozastupnici novinarima proteklog tjedna u Bruxellesu.

Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je trgovinske tokove i lance opskrbe, uzrokovala energetsku krizu i veće životne troškove diljem EU-a pa će građane zanimati kako će se poboljšati njihov životni standard.

Novi saziv Europskog parlamenta imat će 720 zastupnika, 15 više nego u aktualnom sazivu. Malta, Luksemburg i Cipar ostaju na minimalnom broju zastupnika (6), a najviše će ih i dalje imati Njemačka (96).

Nizozemska bi 6. lipnja trebala prva izaći na birališta, idući dan će to učiniti Irska, ali u većini zemalja, uključujući u Hrvatskoj, izbori bi se trebali održati u nedjelju, 9. lipnja.

U Hrvatskoj se eurozastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske. Birači mogu glasati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Pravo predlaganja stranačkih lista za europske izbore imaju sve registrirane političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajedničku listu više stranaka.

Hrvati će birati 12 zastupnika, a stranke se tek trebaju dogovoriti kako će izgledati stranačke liste.

Related Posts