Koje su povlastice sporazuma s Iranom

Washington/Zagreb – Američki predsjednik Barack Obama kazao je u ponedjeljak, gostujući na nacionalnom javnom radiju NPR, da nuklearni dogovor s Iranom ne znači i da će ta zemlja priznati Izrael. U osnovi, iranski nuklearni sporazum prilično je jednostavan. Iran se obvezao na strogi nadzor i ograničenja u svom nuklearnom programu, a međunarodna zajednica Iranu će zauzvrat ukinuti sankcije. Što će ukidanje sankcija značiti za razvoj iranske ekonomije, ali i kako će utjecati na živote običnih Iranaca pojasnio je Kenneth Katzman, viši analitičar američkog Kongresa specijaliziran za Bliski istok. Katzman je o tome napisao širu analizu, a dao je i intervju za portal Vocativ. Mi vam u nastavku donosimo pregled ključnih stvari koje će Iranu bez sankcija biti jednostavnije.

“To je, smatram, temeljno pogrešna procjena”, zaključio je Obama u razgovoru za National Public Radio (NPR), kako prenosi Rojters. Dodao je da njegova zemlja ne želi da Iran ima nuklearno oružje upravo zato jer ne mogu mijenjati prirodu njegova režima. U međuvremenu je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao da nema nejasnoća o američkom zahtjevu da se sankcije Teheranu ukinu u fazama nakon konačnog sporazuma, ali da se o detaljima još uvijek mora pregovarati. “To nikada nije bio naš stav da sve sankcije protiv Irana treba ukloniti od prvog dana”, rekao je Earnest na brifingu.

Izrael je u ponedjeljak iznio niz zahtjeva koji bi mu, budu li ispunjeni, konačan dogovor o iranskom nuklearnom programu učinili prihvatljivijim od okvirnog dogovora zaključenog prošlog tjedna. Iznoseći te zahtjeve, ministar informiranja Youval Steinitz, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je da jamstva američkog predsjednika Obame za sigurnost Izraela nisu dovoljna, da se okvirni dogovor mora radikalno izmijeniti i da Izrael i dalje razmišlja o mogućnosti primjene sile, prenio je AFP. Reuters je, pozivajući se na službene izvore Bijele kuće, objavio i da je Obama u ponedjeljak nazvao omanskog sultana Qaboosa kako bi podijelili detalje o dogovoru koji je prošli tjedan postignut s Iranom. U službenom priopćenju stoji kako je Obama omanskom vođi rekao da će mjeseci koji slijede do krajnjeg roka krajem lipnja biti iskorišteni za finalizaciju tehničkih detalja za osiguranje mirne prirode iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters. Obama je također ponovio američku predanost radu s Omanom i drugim regionalnim partnerima kao bi riješili “iranske destabilizirajuće aktivnosti u regiji”. (Agencije)

Povlastice sporazuma:

Izvoz iranske nafte. Dramatičan pad izvoza sirova nafte za oko 60 posto snažno je utjecao na iransku ekonomiju. 2011. Iran je izvozio 2.5 milijuna barela sirove nafte na dan, a 2013. tek 1.1 milijun barela. Nakon ukidanja sankcija, od izvoza nafte Iran će zarađivati 700 milijuna dolara mjesečno više nego do sada. Samo od toga, Iran će u manje od dvije godine uprihoditi iznos jednak čitavom hrvatskom godišnjem proračunu.

Uključenje u financijske tijekove. Sankcije su praktički izolirale Iran iz međunarodnih financijskih tokova. Iran nije mogao slobodno podizati, posuđivati i ulagati novac u svijetu. Trenutno Iran ima više od 100 milijardi dolara u čvrstim valutama (valute stabilne vrijednosti koje se mogu vrlo brzo zamijeniti za drugu valutu ili robu) u raznim bankama u svijetu, ali ne mogu koristiti taj novac zbog sankcija.

Gospodarski rast. Iran je kroz 2012. i 2013 prolazio kroz recesiju. Nakon početka nuklearnih pregovora ukinute su neke sankcije, pa se gospodarstvo počelo oporavljati. Ako Iranu sankcije budu ukinute u potpunosti za očekivati je da će gospodarstvo rasti visokim stopama.

Smanjnje nezaposlenosti i rast životnog standarda. Ukidanje sankcija utjecat će na živote Iranaca. Nezaposlenost, zatvaranje tvornica i neotplativi krediti trebali bi postati prošlost. Mnogi Iranci za svoj posao uopće nisu bili plaćeni, a nije rijetkost niti kašnjenje plaća od nekoliko mjeseci. Pad valute učinio je uvozne stvari skupljima, pa su mnogima postale skupe i nedostupne. Sve bi se to ukidanjem sankcija trebalo promijeniti. (Telegram.hr)