Koje su najbogatije države na svijetu?

Lider
Na svijetu postoje četiri države s BDP-om po stanovniku iznad 100 tisuća američkih dolara: Katar (138,9 tisuće dolara), Makao (113,4 tisuće dolara), Luksemburg (112 tisuća dolara) i Singapur (105,7 tisuća dolara).

Sve te države imaju malo stanovnika, dok recimo, velike države poput Kine ili Indije ne ulaze ni među prvih deset, donosi Lider.

Podaci su to Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2020. godinu, a prenosi ih portal Howmuch.net. Iz istih podataka vidi se da SAD nije ni blizu najbogatije zemlje na svijetu, iako se često hvale da su broj jedan u svemu, pa i u tome. SAD je zapravo srednja klasa država, dok su zemlje u Africi najsiromašnije, a dvije najbogatije države tog kontinenta se ne nalaze fizički na kopnu. Radi se o Sejšelima (33,1 tisuće dolara) i Mauricijusu (26,5 tisuća dolara).

BDP po stanovniku mjeri ekonomsku proizvodnju određene zemlje prilagođenu veličini stanovništva. To je kritična brojka jer se visoko naseljene zemlje, poput Kine ili Indije, mogu pohvaliti visokim bruto domaćim proizvodom, ali i dalje imaju stotine milijuna osiromašenih građana.

You may also like

0 comments