Koja su područja donijela Novog Nobela iz ekonomije

Američki znanstvenici proširili su opseg ekonomske analize modelima koji objašnjavaju interakciju s prirodom i znanjem.
Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju američki su znanstvenici William Nordhaus i Paul Romer za integriranje klimatskih promjena i tehnološke inovacije u makroekonomsku analizu, objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija znanosti.

“Njihovi nalazi značajno su proširili opseg ekonomske analize konstrukcijom modela koji objašnjavaju interakciju tržišne ekonomije s prirodom i znanjem”, stoji u obrazloženju odluke. Osim velikog priznanja za svoj rad, dvojica ekonomista podijelit će i milijun dolara koji idu uz Nobelovu nagradu. William Nordhaus je profesor na sveučilištu Yale i prvi je znanstvenik koji je kreirao kvantitativni model koji opisuje međudjelovanje ekonomije i klime, dodala je akademija.

Paul Romer sa poslovne škole Stern Njujorškog sveučilišta pokazao je kako ekonomske silnice upravljaju voljom poduzeća za stvaranjem novih ideja i inovacija, polažući temelj za novi model razvoja, poznat kao endogena teorija rasta. “Ovogodišnji laureati ne donose konkluzivne odgovore, ali su nas njihovi nalazi značajno približili odgovoru na pitanje kako možemo postići stalni i održivi globalni ekonomski rast”, naglasila je akademija.

Inače, Paul Romer nije cijelu karijeru proveo u akademskom svijetu. Sve do početka ove godine bio je potpredsjednik Svjetske banke, a nalazio se na i na dužnosti glavnog ekonomiste te institucije. William Nordhaus bavio se i ekonomskom poviješću, a u javnosti je poznat i kao autor studije koja je prije američkog napada na Irak 2003. predviđala da će trošak invazije iznositi do dva bilijuna dolara. Nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i mir dodijeljene su prošloga tjedna.

Dodjela Nobelovih nagrada ove je godine specifična iz dva razloga. Dodjele nagrada zasjenilo je suspendiranje dodjele nagrade za književnost. K tome, ove su godine tri žene laureati što je neuobičajeno visok broj. Prošloga utorka je kanadska znanstvenica Donna Strickland proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za fiziku, a dan kasnije američka biokemičarka Frances Arnold dobila ju je za kemiju. Nobelovu nagradu za mir podijelila je Nadia Murad s Denisom Mukwegeom, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments