Koja je cijena sahrane jedne nuklearke

Skupo konzerviranje
Na primjeru problematične nuklearna elektrane u švicarskom Mühlebergu, snage 373 MW koja će biti zatvorena krajem godine, konkretno se vidi koliko je skupa razgradnja nuklearne elektrane.

Naime, trošak razgradnje gotovo je osam puta veći od troškova izgradnje i premašuje dvije milijarde eura.

Elektrana s radom prestaje 20. prosinca u 12:30 a za operatera, energetsku skupinu BKW, ovo je najveći projekt u povijesti te švicarske tvrtke.

Tijekom faze projekta šezdesetih godina prošlog vijeka gradnja se procjenjivala na 250 do 280 milijuna franaka. Na kraju je NE Mühleberg koštala 302,4 milijuna franaka. Već 1972., samo pet godina nakon početka gradnje, elektrana je mogla započeti komercijalnu djelatnost a do kraja radnog vijeka, Mühleberg će proizvesti više od 120 milijardi kWh.

Financijski troškovi za razgradnju su ogromni. Samo BKW proračunski je predvidio 950 milijuna CHF. Ako je moguće, bit će zaposleni vlastiti zaposlenici.

Za dodatnih 1,3 milijarde CHF obavit će se dokomisija zgrade elektrane. Kada se taj novac preračuna u eure dolazimo do sume nešto veće od dvije milijarde eura, a zanimljivo je da je riječ o elektrani snage gotovo upola manje od NE Krško. Kada se 2034. obnovi lokacija na kojoj je elektrana stajala, proći će 15 godina. Prema BKW-u, financiranje je osigurano.

Razgradnja NE Mühleberg trajat tri puta duže od izgradnje, a prema proračunu proždrijet će gotovo osam puta više novca nego što je koštala izgradnja, objavio je Nueu Zuericher Zeitung.

You may also like