Koja je alternativa planu Therese May?

Brexit i njegovi učinci
 Nakon parlamentarnih peripetija oko Brexita, raste pritisak da se raspišu novi parlamentarni izbori, zbog propasti strategije izlaska koju je dogovorila britanska premijerka Theresa May.

Ostaje I dalje nejasno kako će, kada I hoće li Ujedinjeno kraljevstvo napustiti Europsku uniju nakon više od četrdeset godina članstva. Dodatno oslabljenje premijerke May došlo je nakon trećeg parlamentarnog poraza.

Danas će parlamentarci odlučivati o alternativnim opcijama, ostanak UK u carinskoj uniji je najpopularnija varijanta kao alternative planu premijerke. No, istovremeno se redaju otvoreni sukobi unutar premijerkine stranke. Vođa konzervativaca čak je rekao kako je gubitak većine u parlamentu realna opcija. A dodao je I to kako je opstrukcija ministara najgori primjer rušenja stege u političkoj povijesti Britanije.

Sve je to negativno utjecalo na industrijsku aktivnost Eurozone, navodi Markit. Bilježi se najveći pad u gotovo šest godina. Naime, slaba potražnje, zabrinutost zbog trgovinskih ratova, carina, sve izraženije političke neizvjesnosti, Brexita i – možda najvažnije – pogoršanih prognoza za gospodarstvo na matičnom i izvoznim tržištima, stoji u izvješću.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za 1,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 47,5 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Time je blago snizila početnu procjenu njegove vrijednosti.

Izvozne narudžbe smanjile su se najviše od kolovoza 2012. Proizvodnja se uglavnom svodi na realizaciju postojećih narudžbi, konstatiraju u Markitu. Najveći pad aktivnosti bilježe Njemačka I Italija.

You may also like

0 comments