Kohorst poručio zašto nema više američkih kompanija u RH

Govor
Hrvatska bi u pravosuđu mogla implementirati tri jednostavne i brze mjere kako bi ono bilo efikasnije: snimati sudske procese, održavati svjedočenja dan za danom i uvesti jasne rokove.

Poručio je to američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u govoru znakovita nazivanom “Efikasan pravni sustav pozitivno utječe na poslovnu i investicijsku klimu” u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u utorak poslijepodne.

“Tri su stvari koje bih preporučio. Prvo, da se sudski procesi snimaju, potom da se uvede jasan sustav rokova da ne bude tako dugih odgoda, i treće, da se suđenja odvijaju sekvencijski, sa svjedočenjima dan za danom umjesto rastezanja kroz dugi vremenski period”, rekao je Kohorst novinarima nakon predavanja.

U Hrvatskoj posluje oko 115 kompanija iz SAD-a i ta je brojka, više-manje, ista godinama. Razlog da im nema više dobrim dijelom leži u neizvjesnosti koju stvara stanje u pravosuđu.

“Najlakše je promijeniti sustav, teško je mijenjati ljude. Za to treba vremena, treba im bolje obrazovanje, mislim da je to ovdje nije fundamentalni problem. Mogu se promijeniti procedure, skratiti sudski procesi, uvesti više sudskih zapisničara koji će pratiti svjedočenja, puno jednostavnog ugađanja sustava koji će ga poboljšati, učiniti manje rizičnim i efikasnijim” kazao je Kohorst.

Na pitanje novinara da li je optimističan može li to Hrvatska, kaže: “Vrlo sam optimističan da može, drugo je hoće li imati energije i volje, ne znam, nadam se. Vrlo sam sretan stvarima koje vidim u Hrvatskoj. Mislim da razgovorom o tome, ohrabrivanjem hrvatskih građana na promjene, da se one mogu dogoditi”.

You may also like

0 comments