Kohorst otkrio što ometa američko hrvatsku poslovnu suradnju

America Made Easy
Vizni režim i dvostruko oporezivanja otežavaju hrvatskim poduzetnicima pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatskoj te bi bilo dobro te probleme što prije riješiti, rečeno je u utorak na seminaru ‘America Made Easy’ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Avitus grupe.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Barbarić rekao je da postoje dvije velike prepreke za hrvatske poduzetnike u SAD-u, a to su vizni režim i dvostruko oporezivanje. “Nadam se da će se u idućim godinama ispuniti zahtjev za ukidanjem viza. Što se tiče dvostrukog oporezivanja, Hrvatska je zapravo jedina članica EU koja nije potpisala sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (s SAD-om)”, rekao je Barbarić dodajući da dvostruko oporezivanja izravno negativno utječe ne samo na hrvatske tvrtke, već i na američka ulaganja u Hrvatsku.

Kazao je kako problem najviše osjećaju hrvatski poduzetnici u IT sektoru – proizvođači videoigara, kojima se prihod zbog dvostrukog oporezivanja smanjuje za 30 posto, što ih čini manje konkurentnima na američkom tržištu.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je da američka Vlada ima poseban tim koji priprema sporazume o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama diljem svijeta, pa tako i Hrvatskom. “Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU. Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod 3 posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kad će se ukinuti, možda već do kraja 2020”, poručio je Kohorst.

Uputio je poduzetnike na program Select USA koji je američka administracija pokrenula za strane poduzetnike i ulagače. “SAD je vrlo konkurentno i složeno tržište. Često je potrebna pomoć kako biste mogli tamo poslovati, a strancima je teško odrediti gdje i kako započeti posao”, rekao je Kohorst objašnjavajući da je to razlog zašto je američka vlada pokrenula taj program 2011. godine.

Vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s SAD-om prošle godine iznosila je 620 milijuna dolara, od čega se više od 400 milijuna odnosi na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine hrvatski izvoz u SAD porastao je za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U Hrvatskoj posluje otprilike 200 franšiza, od čega je svega 12 posto domaćih, po čemu smo na posljednjem mjestu u svijetu pa je krajnje vrijeme da se taj profitabilni poslovni model prepozna kao poslovni model u zemlji te kao način internacionalizacije poslovanja, istaknuto je u utorak na prvom forumu franšiza.

Forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njezine Zajednice franšiznog poslovanja okupio je oko 200 sudionika – zainteresiranih za tu vrstu poslovanja i tvrtki koje na hrvatskom tržištu već posluju po franšiznom modelu u različitim gospodarskim granama (trgovina, posredovanje u prometu nekretninama, marketing, turizam i ugostiteljstvo i drugima).

Franšizni forumi se u Hrvatskoj organiziraju zadnjih 14 godina, no kako je prije nekoliko godina pri HGK pokrenuta strukovna zajednica, ovo je prvi forum pod okriljem HGK i prvi koji je okupio tako veliki broj sudionika, uključujući i predstavnike banaka poput HPB-a i HBOR-a kako bi se bolje upoznali s mogućnostima kreditiranja tog poslovanja, čemu banke u Hrvatskoj do sada baš nisu bile sklone, kazala je dopredsjednica te Zajednice i predsjednica Udruge za franšizno poslovanje u Hrvatskoj Ljiljana Kukec.

Kukec je kazala da je otprilike 200 franšiza u Hrvatskoj ima oko tisuću prodajnih mjesta te da ta poslovanja imaju oko 17 tisuća zaposlenih.

Po ocjeni potpredsjednika HGK Josipa Zahera, franšiza bi u Hrvatskoj moglo biti puno više, navevši da odnedavno postoji mogućnost da se putem HZZ-a uzeta sredstva za samozapošljavanje mogu koristiti i za ulazak u franšizno poslovanje.

 

You may also like

0 comments