Kohorst: Hrvatska investicijska klima iznimno je zahtjevna

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst ne skriva želju da vjetar snažnije zapuše u jedra hrvatsko-američke gospodarske suradnje
U velikom intervjuu koji je dao za Lider američki veleposlanik u nekoliko navrata naglašava kako poduzeća u SAD-u imaju mnogo kapitala koji mogu uložiti. Hrvatske tvrtke trebale bi pokazati inicijativu većim iskorakom prema američkim investitorima, dok bi administrativne zavrzlame trebalo ponešto ublažiti, tumači Kohorst.

– SAD ima golem neiskorišteni kapital koji se može uložiti u prikladne investicije. Sazrijevanjem hrvatskoga gospodarstva otvaraju se velike prilike za američka ulaganja. Želio bih potaknuti hrvatske kompanije koje traže kapital da izrade prikladna financijska izvješća i široko traže ulagače umjesto da se oslanjaju na postojeće veze. To će povećati transparentnost i otvoriti hrvatsko tržište širem i dinamičnijem rasponu igrača.

Investicijska klima je u Hrvatskoj vrlo zahtjevna. Mnogi Amerikanci, neki od njih imaju i hrvatske korijene, zaista žele uložiti, no pravila i procedure to im jako otežavaju, ispričao je i iz rukava je isipao primjer golfa na Srđu u koji se neki trse uložiti već 15-ak godina. Iako je gospodarska suradnja, kako kaže, daleko od svog potencijala, više od stotinu američkih kompanija trenutačno posluje u Hrvatskoj, s više od 820 milijuna dolara uloženog kapitala i više od sedam tisuća zaposlenih.

– Nadam se da će razmjena praktičnih informacija tijekom konferencije voditi većem napretku u sljedećoj godini, zaključio je veleposlanik, koji se u intervjuu u novom broju Lidera osvrnuo i na goruća pitanja hrvatskog gospodarstva poput nagodbe u Agrokoru, LNG terminal na Krku i brodogradilišta za koja se kao rješenje nameće i američki kapital koji će ‘bez problema poteći ako hrvatske kompanije priliku učine financijski atraktivnom.’

You may also like

0 comments